Centralna džamija u Moskvi jedan je od simbola ruske prijestolnice

Date:

Centralna džamija u Moskvi najveća je u ruskoj prijestolnici i predstavlja spoj klasične osmanske umjetnosti i ruske arhitekture.

Julija Gorječova, turistički vodič u Moskvi, izjavila je za Preporod.info da se islam smatra jednom od ruskih tradicionalnih religija, te je dio historijskog naslijeđa, stoga je jasna i vrijednost Centralne džamije u Moskvi.

– Islam je druga najbrojnija religija u Rusiji. Ne znamo tačan podatak podatak o broju muslimana u Rusiji, pretpostavljamo da je to od 30 do 40 miliona stanovnika. U muslimanskim republikama, recimo u Čečeniji, muslimani predstavljaju 95 posto stanovništva. U Moskvi se nalazi oko tri do četiri miliona muslimana – dodala je ona.

Centralna džamija u Moskvi je izgrađena 2015. godine, a turistički vodiči poput Julije ističu kako je Rusija dobar primjer suživota različitih etničkih, vjerskih i drugih zajednica, navodeći da to potvrđuje i svečano otvaranje džamije u centru Moskve.

Ona smatra da sve zajednice sa svojim različitostima mogu da se okupe oko zajedničkih vrijednosti i grade zajednički krov i budućnost.

 – Gradnja džamije je trajala sedam godina. Kupola je u potpunosti prekrivena bakrenim pločama ukrašenim zlatnim listovima. Na ukrašavanju džamije učestvovalo je više od sto umjetnika i stručnjaka iz različitih zemalja svijeta. Ukrasi su urađeni posebnom tehnikom koja se koristila u 16. i 17. stoljeću na prostoru nekadašnjeg Osmanskog carstva.Rusija je zajednica više religija, a i ova džamija tome svjedoči – završila je ona.

Kapacitet džamije je 10.000 vjernika. Sastoji se od šest nivoa, ukupne površine 19.000 kvadratnih metara. Visina kupole je 46 metara, a njen promjer je 22 metra. Visina minareta iznosi 81 metar.

(R.A./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related