Centralna mevludska manifestacija održana u Karađoz-begovoj džamiji

Date:

Centralni program manifestacije „Uzor si mi, poslaniče“ za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar upriličen je sinoć u Karađoz-begovoj džamiji.

Dijelove tradicionalnog mevluda i odabrane ilahije posvećene posljednjem Božijem poslaniku Muhamedu a.s. proučili su mostarski imami i hor MIZ Mostar.

Zbog obaveze pridržavanja epidemioloških mjera programu nisu mogle prisustvovati i džematlije. Cjelokupan video snimak uskoro će biti dostupan putem društvenih mreža i na internet stranicama Islamske zajednice u Mostaru. 

Uz iskazano žaljenje da se 12. rebiu-l-evel, dan rođenje Muhameda a.s., ove godine obilježava u vanrednim okolnostima glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić u mevludskom vazu nasihatu apostrofirao je duhovne vrijednosti islamskog poimanja Muhameda a.s. i važnost slijeđenja njegovog suneta u svakodnevnom životu.

-Veza između vjernika i Poslanika temelji se na ljubavi. O tome nam u Kur'anu časnom govori i Uzvišeni Allah. U ajetima jasno imamo uputstvo da najprije volimo Poslanika, a potom i da ga  slijedimo- istakao je ef. Maksumić.

Ovim programom, kako je naglasio, muslimani iz Mostara šalju selame i čine salavate Muhamedu a.s.

Još jednom je pozvao vjernike da uvijek imaju obzira prema islamskim moralnim vrijednostima.

-Moramo preispitati svoje odnose prema onome što islam od nas zahtjeva i biti ustrajni u izvršavanju svih vjerskih dužnosti. Mevlud je prilika da preispitamo svoju ljubav prema Poslaniku i da popravljamo neke svoje loše navike- kazao je ef. Maksumić.

U tom smislu citirao je nekoliko Poslanikovih preporuka upućenih svim muslimanima do Sudnjeg dana, od kojih je posebno izdvojio lijepo ophođenje sa ljudima, što, kako je rekao, najčešće nije slučaj pogotovo na društvenim mrežama. 

Na kraju programa predsjednik stručnog žirija javnog konkursa za najbolje literarne radove učenika srednjih škola u Mostaru i studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“, kojeg su raspisali MIZ Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Fondacija „Daru-l-ilm“ o temi „ Kad bi došao, Poslaniče“, mr. Nusret Omerika, proglasio je ovogodišnje pobjednike. Prvu nagradu i novčani iznos od 200 KM osvojila je Amina Šarančić, učenica Druge Gimnazije u Mostaru, drugo mjesto i nagrada od 150 KM pripalo je Nedžmi Mahmutović studentici Nastavničkog fakulteta,  dok su treću nagradu od 100 KM podijelili Šejma Abboud učenica Karađoz-begove medrese i Harun Šunje učenik Druge Gimnazije u Mostaru.

-Zbog kvaliteta radova svake godine imamo dileme kako odabrati one najbolje. Ove godine od presudnog značaja žiriju bili su kriteriji poznavanja historije, kulture, tradicije, islamskog učenja, ali i poetika i estetika napisanih radova- pojasnio je Omerika. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related