Centralni mevlud u Begovoj džamiji

Tim povodom, Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i medresa, te Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, organizirali su danas centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon podne-namaza.

U mevludu su nastupali učači iz BiH i Turske i hor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Prisutnima su se u ulozi domaćina obratili imam Begove džamije Salih-ef. Halilović i glavni imam Medžlisa Sarajevo hafiz Kenan ef. Musić. 

“Kao što je Allah učvrstio srce Muhammeda, a.s. kazivanjima o ranijim poslanicima, ja molim Allaha da naši mevludi budu prilika da učvrstimo naša srca kroz kazivanja o našem Poslaniku, a.s. Do četrdesete godine života Muhammed, a.s. je bio prihvaćen kod svih, a od četrdesete, kada je primio Objavu, u laž su ga utjerivali oni koji nisu mislili da Resulullah laže, već su to radili zato što su im njihovi dunjalučki interesi bili poljuljani“, kazao je hafiz Musić.

Gost-predavač je bio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, a prisutnima se kratko obratio i generalni sekretar Evro-azijskog vijeća za fetve i član visokog vjerskog vijeća Diyaneta prof. dr. Ahmet Yaman. “Imam obavezu ispuniti dva emaneta. Prvi je selam od predsjednika Dijaneta dr. Ali Erbaša, a drugi je selam od vjernika iz grada Konye, u kojem se nalazi i mezar znamenitog Džemaludina Rumija. Kada su čuli da ću posjetiti Bosnu, zamolili su me da vam prenesem selame i da vam kažem da imate svoje mjesto kod njih, posebno u njihovim srcima“, kazao je dr. Yaman, koji je izrazio zadovoljstvo što Islamske zajednice iz BiH i Turske mogu sarađivati u zajendičkim projektima.

Dr. Yaman će večeras održati predavanje za mlade u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u 17h.

y

Hadžija čeka da podijeli mevludske bombone

{gallery}mevlud:::0:0{/gallery}