Centralnom manifestacijom u Skoplju obilježen Međunarodni Dan Bošnjaka

Date:

Svečanom akademijom u Skoplju u prisustvu mnogih javnih ličnosti iz društveno-političkog života, obilježen je Međunarodni Dan Bošnjaka, koji je u Sjevernoj Makedoniji nacionalni praznik i neradni dan za pripadnike bošnjačkog naroda.

– Bošnjaci uvijek su bili snažna kohezivna karika i podrška svim procesima koji su definirali Makedoniju kao suverenu i nezavisnu državu – rekao je predsjednik Foruma Bošnjaka Enes Šemsović.

Narodni zastupnik Zećir Ramčilović kazao je da je uloga i podrška Bošnjaka progresivnim snagama i politikama ogromna, a Bošnjaci izvršavaju najznačajnije funkcije u državi i izvršavaju ih posvećeno i časno u interesu svih građana. 

– Republika Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao matica svih Bošnjaka gdje god da se nalaze, su povezane jakim partnerstvom i zajedničkom težnjom za bilateralnu i regionalnu suradnju u svim sferama, ali i za unutrašnju stabilnost i razvoj, a vi Bošnjaci ste sastavni dio našeg kulturnog i društvenog miljea, dio našeg koncepta “Jedno društvo za sve” – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski. 

Za zasluge u proteklom periodu dodijeljena su priznanja gradonačelnicima Acetu Kocevskom, Visaru Ganiu i Blerimu Bedžetiju, reis-ul ulemi Šaćiru Fetahu i ministru Spasovskom.

Čestitke povodom Dana Bošnjaka su uputili predsjednik RS Makedonije Stevo Pendarsovski, predsjednik Skupštine RS Makedonije Talat Džaferi, kao i brojni politički lideri i zemlji, želeći prosperitet i uspjeh u svim sferama društvenog življenja Bošnjaka koji su nerazdvojni dio multikulturnog društva naše države, saopštili su organizatori. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related