Čerkez: Omikron stigao u BiH, potvrđen kod deset urađenih uzora na KCUS-u

Date:

Novi soj korona virusa – omikron stigao je u Bosnu i Hercegovinu potvrđeno je za Preporod.info iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Kako je za Preporod.info izjavio Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, omikron je pronađen u deset od uzoraka koji su obrađeni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Na KCUS-u od ispitanih 100 uzoraka deset ih je pokazalo da se radi o novom soju,omikronu – kazao nam je Čerkez.

Da je omikron stigao već u BiH potvrdila je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Uzorak će, kako dodaje Čerkez, u narednih nekoliko dana biti sekvencioniran na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Za svaku pohvalu je što je KCUS prvi nabavio nove testove koji mogu pokazati da li se radi o omikronu – rekao je Čerkez.

Prije Bosne i Hercegovine, omikron je u našem okruženju registrovan u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Mađarskoj.

Omikron varijanta, odnosno, soj virusa korona B.1.1.529 pojavio se najprije u Južnoj Africi. Do sada je dijagnostikovan u više od 100 zemalja. Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) označena je kao “zabrinjavajuća”, jer sadži višestruke mutacije.Ta odluka je odmah izazvala široku promjenu prioriteta u rukovođenju pandemijom na globalnom nivou. Najnovija procjena Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije govori da omikron soj i genetske promjene pronađene na njemu pokazuju da bi se ova varijanta mogla lakše prenijeti sa osobe na osobu nego delta soj.

S obzirom na to da zemlje u Evropi bilježe sve veći broj slučajeva COVID-19, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante, Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva nastavlja pozivati građane na vakcinaciju.

Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, SST za imunizaciju preporučuje:

Osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 3 mjeseca od završetka primarne vakcinacije (istom ili različitom vrstom vakcine).

Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID-19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine). Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).

Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID-19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine (istom ili različitom vrstom vakcine).

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related