Česi protiv islamofobije i idiotizma pojedinih parlamentaraca

Kako prenose češki mediji, ova demokratska inicijativa je pokrenuta kako bi građani Češke pokazali solidarnost i želju za suživotom sa muslimanima koji žive u toj zemlji.

Česi su se organizovali putem društvenih medija gdje je pokrenuta inicijativa pod nazivom “Kebabom protiv idiotizma”.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica pojedini češki ekstremno-desničarski političari uputili su uvredljive poruke protiv islama i muslimana.

Tomio Okamura, član partije “Zora direktne demokratije” koja ima 14 mjesta u češkom parlamentu, ranije je pozvao na antiislamske proteste.

“Svaki kebab koji kupite je podrška burki i muslimanima”, poručio je ovaj političar naglasivši kako je islam prijetnja Češkoj i načinu života u ovoj zemlji.

Na hiljade Čeha koji su podržali inicijativu o posjeti restoranima gdje se servira kebab poručilo je na društvenim mrežama kako je Okamurina ideja “bolesna”.

“Hajdemo svi zajedno, cijeli narod na kebab. Okupirajmo sve restorane sa kebabom. Okamura nas neće zaustaviti, ne može da nam otme naše kebabe”, navodi se u pozivu organizatora inicijative gdje se također dodaje kako većina muslimana nisu teroristi.

“Većina muslimana nisu teroristi i ne podržavaju teroriste. Zbog toga nema smisla optuživati njih zbog djela nekih ljudi”, navodi se u saopćenju grupe na Facebooku pod nazivom “Ručajmo Kebab”.

Do sada je 14.000 Čeha obećalo da će danas ručati ili večerati kebab kao protest zbog posljednjih napada na muslimane u toj zemlji, koji čine jedan posto od 10 miliona stanovnike Češke.

(AA)