Čestitka direktora Elči Ibrahim-pašine medrese 253. generaciji maturanata i maturantica

Date:

Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet Šošić uputio je čestitku ovogodišnjim maturantima i maturnaticama 253. generacije ove školeske ustanove.

– Vi danas završavate svoje školovanje u Medresi. U prošlu nedjelju, 19. aprila ove godine, bila je zakazana svečana maturska akademija. To je bio dan za koji smo se spremali i u kojem smo planirali da vas na svečan i dostojanstven način, kako je to već tradicija u našim medresama, ispratimo kao 253. generaciju maturanata i maturantica naše škole. Ove godine po prvi put to nismo bili u mogućnosti realizirati. Na žalost, Allahovom odredbom, a usljed pandemije koronovirusa koja je zahvatila cijeli svijet pa i našu domovinu, smo bili spriječeni u našem nijjetu. U planu smo, ako Bog da, ako se ove okolnosti i uvjeti poprave, ovu svečanost organizirati iza ramazana – poručio je direktor Šošić.

On je podsjetio da su i ranije generacije imale svoje izazove i probleme s kojima su se susretali, navodeći primjer prve generacije ove medrese nakon njenog reaktiviranja 1994. godine, koja je započela svoje školovanje pod udarom granata i u ratnim okolnostima.

– No, to ih nije sprječilo da uče i da se školuju. Mnogi od njih su danas vrlo korisni članovi našeg društva. Dakle, obrazujući se u Medresi stekli su znanja i vještine koje su im, između ostalog, pomogle da budu uspješni u životu – kazao je Šošić.

Prema njegovim riječima, kroz boravak u Medresi nastojali su učenike odgojiti i pripremiti za životne staze koje su pune poteškoće i izazova, te da kroz život idu s vjerom u Boga i nadom u bolje sutra.

– U protekle četiri godine ste vrijedno radili i učili, te postigli mnogo dobrih rezultata. Istakli ste se na različitim poljima, kako u vladanju i učenju tako i u vannastavnim aktivnostima a posebno u takmičarskom djelu. Vaše diplome i priznanja će krasiti vitrine naše škole i biti svjedok o vama i vašim uspjesima. Na taj način ste ostavili dubok trag u historiji naše škole. To nas raduje i to nam daje nadu da ćete i u nastavku svog školovanja biti uspješni i biti naš ponos i ponos vaših roditelja. Gdje god otišli, i šta god radili, sjetite se vaše medrese i trenutaka provedenih u njoj. Sjetite se svojih profesora i onoga što su vas učili. Vi ćete svakako ostati u našem sjećanju kao vrijedna i čestita generacija. Vi ste naš najvrijedniji hajrat, naš vakuf. Trudili smo se da vas naučimo onom što će vam biti od koristi i na ovom i na budućem svijetu – dodo je on.

Učenicima i učenicama je poručio da se u životu drže Kur'ana i Sunneta i da žive u skladu s tim, da se natječu u dobru i da budu od koristi svojim roditeljima i društvu općenito.

– Preporučujem vam put nauke i znanja, put upornosti i ustrajnosti, put s kojim će Milostivi biti zadovoljan. Sjetite se Allahovog dž.š. obećanja da neće dozvoliti da propadnu dobra djela onih koji ih čine vjerujući u Allaha i nadajući se njegovoj nagradi. Želim vam u svoje ime i u ime kolektiva Medrese čestitati  završetak školovanja i postignute rezultate i uspjehe – istakao je direktor Šošić.

Obratio se i roditeljima, zahvaljujući im na ukazanom povjerenju i na tome što su Medresi u emanet dali svoje kćeri i sinove,  da ih odgajaju, obrazuju i osposobe za životna iskušenja i izazove.

– Zahvaljujemo vam se na pomoći i podršci koju ste nam pružali u, ni malo lahkoj, misiji i zadaći. Nadamo se da smo uspješno izvršili svoj zadatak. Vraćamo vam povjereni emanet, vaše sinove i kćeri, kao odrasle momke i djevojke, osposobljene i pripremljene za nastavak životnih puteva. Sigurni smo da su svjesni vrijednosti svoje vjere, kulture i tradicije, vrijednosti znanja i nauke, i da će ove vrijednosti ljubomorno čuvati i unapređivati u sredini u kojoj budu žvijeli i djelovali. U to ime upućujemo Vam iskrene čestitke na njihovom uspjehu uz dovu dragom Allahu da Vam u vašoj djeci podari još puno radosti vaših očiju i vaših srca, te da vama i nama budu ponos i ovog i onog svijeta – poručio je direktor Šošić.

Na kraju, uputio je i ramazansku čestitku svim muslimanima i muslimankama uz dovu dragom Allahu da ovaj mubarek mjesec isposte u zdravlju i rahatluku i u krugu svojih porodica, te da svi dočekamo Bajram oprošteni od grijeha i oslobođeni od teškog iskušenja koje je snašlo ljudski rod.

(Đenana Bajraktarević/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related