Čestitka muftije Kudića: Dočekujući Bajram kao najveću radost, ojačavamo međuljudske odnose

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio je čestitku u povodu Ramazanskog bajrama.

Muftija je u čestitki pozvao da u najradosnijem danu u tradiciji muslimana. pokažimo solidarnost sa siromasima i siročadima, starima i nejakima, bolesnim i nemoćnim, prognanima, te svima onima kojima je naša pomoć potrebna. 

– Večeras ispraćamo blagoslovljeni mjesec ramazan u kojem smo se oplemenili mnogim vrijednostima. Naučili smo kako je lijepo činiti dobro, ali i čuvati se loših misli i djela. Saznali smo kako je lijepo da nekom pomognemo i da nikom ne činimo zlo. Mnoge vrline smo ispoljili kroz ramazanske dane, ali najvažnija od njih je cjelokupna obnova moralnog i društvenog ambijenta.

Dočekujući Bajram kao najveću radost, ojačavamo međuljudske odnose te razumijevanje i brigu za drugoga. Znamo da je svaka osoba najveći dar Božiji, Božiji halifa na zemlji, i ta misao nas usmjerava da se kroz vjeru i bogobojaznost prema svakom čovjeku odnosimo na najljepši način – lijepom riječju i iskrenom namjerom.

Drugi dan ramazanskog bajrama u BiH obilježava se kao Dan šehida. To je dan u kojem se sjećamo svih onih koji su svoje živote dali za slobodu i domovinu. Obići mezarja šehida, kao i mezare naših najmilijih, obaveza je svakog čovjeka.

Bajram je najradosniji dan u tradiciji muslimana. Pokažimo solidarnost sa siromasima i siročadima, starima i nejakima, bolesnim i nemoćnim, prognanima, te svima onima kojima je naša pomoć potrebna. 

Svim muslimanima i muslimankama želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih u vedrom raspoloženju sa svojim roditeljima i djecom, rodbinom, komšijama i prijateljima. Molim Allaha da učvrsti jedinstvo među muslimanima, te da ojača međusobnu ljubav, poštovanje i solidarnost – stoji u čestitki muftije Kudića.

(Preporod.info)