Čestitka muftije Kudića povodom početka nove mektebske i školske godine

Date:

Povodom početka nove mektebske, školske i akademske godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio je čestitku polaznicima mekteba, učenicima i nastavnicima medrese te studentima i nastavnicima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

Siguran sam da shvatamo da je napredni svijet napredan zbog naučnog dostignuća do kojeg su došli i siguran sam da su nesređena društva dospjela u to stanje zbog napuštanja puta nauke, obrazovanja i školovanja. Zbog toga je put znanja naš jedini put ka ljepšoj i sigurnojoj sadašnjosti i budućnosti.

Svako živo biće koje je Allah, dž.š., stvorio ima svoju zadaću na ovom svijetu. Zadaća onih koji su preuzeli emanet vođenja države jeste da obezbijede uslove za što bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece. Zadaća učitelja i roditelja je da kod djece razvijamo sve one važne komponente koje su od vitalne važnosti za uravnoteženost i stabilnost ličnosti; ljubav prema istraživanju, proučavanju i usvajanju korisnih naučnih disciplina i životnih vještina, da se uče pronicljivosti u postupcima, moralnom karakteru i odlučnom stavu. Bez vlastitog uzora, puka prenošenje informacija će značajno biti obezvrijeđeno, što zahtjeva od onih koji prenose znanje da budu uzori i vertikale u ponašanju njihovim učenicima.

Raduje nas dolazak blagoslovljenog trenutka kada našu djecu ispraćamo iz naših domova u školske i mektebske klupe. Naše škole i mektebi su iznimno draga mjesta Bogu Svevišnjem i kada ispraćamo djecu ka hramovima nauke budimo svjesni da su oni u okrilju Božijem i Njegovom zadovoljstvu, bez obzira na školu i naučnu disciplinu koju pohađaju. Sve ono što je opštekorisno je i Bogu drago i On zato nagrađuje.

Ponovo u školskim i mektebskim klupama

Posebno smo sretni što će naši učenici i polaznici mekteba ponovo u školske i mektebske klupe nakon neizvjesnog perioda u kojem su bili primorani da stiču nauku, a učitelji i muallimi da naučavaju putem elektronskih pomagala. Blagodat susreta jedni s drugima na putu sticanja nauke smo bili jedno vrijeme uskraćeni, te su i nastavnici i mualimi, i roditelji i djeca uvidjeli koliko je škola i mekteb važan segment odrastanja novih naraštaja i koliko je fizički susret važan u tom procesu. Svakako, naredni period će pokazati našu zrelost naspram poštivanja epidemioloških mjera u školama i mektebima i potvrditi nam opredjeljenost da moramo paziti na naše zdravlje i zdravlje onih koji nas okružuju i da odgovorno pristupamo u borbi protiv ovog iskušenja koje nas je snašlo.

Svim našim učenicima i polaznicima mekteba čestitam početak nove školske i mektebske godine. Posebnu čestitku upućujem učenicima i nastavnicima medrese „Džemaludi-ef. Čaušević“ u Cazinu i studentima i nastavnicima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Našim učiteljima i muallimima želim mnogo strpljenja, kreativnosti i odlučnosti u prenošenju korisnog znanja. Roditeljima poručujem da budu podrška i učenicima i nastavnicima, a našim vlastima da se adekvatno staraju o školskom sistemu i kreiraju zdrav ambijent za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u našim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Allah mubarek olsun!

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related