Čestitka premijera TK povodom godišnjice formiranja Drugog korpusa ARBiH

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić uputio je, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, čestitku u povodu 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa ARBiH.

– Svim građanima Tuzlanskog kantona, posebno pripadnicima 2. korpusa Armije RBiH, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, iskrene čestitke u povodu 30. godišnjice od formiranja Korpusa. Naša zahvalnost i poštovanje prema doprinosu Drugog korpusa u odbrani BiH trebaju biti vidljivi svakodnevno. Najbolje to potvrđujemo pažnjom koju poklanjamo pripadnicima Drugog korpusa, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima. Stvarajući uslove da njihov život bude dostojan čovjeka mi zajedno nastavljamo graditi BiH za kakvu su se oni borili u najtežem periodu.

Pažnja koju svi mi danas usmjeravamo prema obilježavanju tog važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imali priliku izučavati noviju historiju, niti se informirati o tim činjenicama. Upravo zbog toga smo u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola uvrstili izučavanje te tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz, ne tako davne historije, a čije refleksije i danas osjećamo.

Stoga je naša trajna obaveza da dostojanstvenim obilježavanjem godišnjice osnivanja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine čuvamo sjećanje na borbu za slobodu Bosne i Hercegovine – navodi se u čestitki, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

(Preporod.info)