Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godine

“Ovih dana kada se prisjećamo hidžre Posljednjeg Božijeg poslanika i prvih muslimana iz Meke u Medinu još jednom se podsjećamo da je život na ovom svijetu satkan od kušnji i naše spremnosti da na njih odgovorimo kao muslimani i muslimanke. Čovjek je u stalnoj hidžri od rođenja, od prvih koraka koje napravi, preko doma kojeg napusti, pa sve dok ne prođe kroz vrata vječnosti i vrati se u svoj prvobitni dom za koji je i stvoren“, navodi se u čestitki.

Reisu-l-ulema dodaje kako nas Uzvišeni u Kur'anu podsjeća da se na ovome svijetu može samo napredovati ili nazadovati, te da na dunjaluku nema mirovanja.

„Ako ne idemo naprijed, ako se opustimo, vrijeme će nas preteći. Zato smo mi kao ljudi u neprestanom kretanju. Ali da bi naš hod i naše kretanje bilo hidžrom, ono mora biti iz lošijega ka boljem, od zla ka dobru, od grijeha ka Božijem zadovoljstvu, od nepravde ka pravdi, od neslobode ka slobodi“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

On je ovom prilikom iskazao nadu da će nas sjećanje na hidžru učiniti odlučnim da u godini koja je pred nama napravimo iskorak ka dobru.

„Svim muslimanima i muslimankama u BiH, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i članovima IZ zajednice čestitam Novu 1441. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha“, kaže se u čestitki reisu-l-uleme Kavazovića.

Po Takvimu Rijaseta IZ, Nova 1441. hidžretska godina nastupiće večeras sa akšam-namazom, tako da prvi dan nove hidžretske godine, odnosno 1. muharrem 1441. godine, pada u subotu 31. augusta 2019. godine.