Čestitke maturantima Karađoz-begove medrese u Mostaru

0
147

U Mostaru je 11. aprila  trebala biti održana Svečana akademija 375. generacije maturantica i maturanarta Karađoz-begove medrese, ali je odgođena, zbog nastale situacije i pandemije korona virusa.

Maturanticama i maturantima upućene su brojne čestitke, među kojima su i čestitka direktora Medrese hafiza Aida Tuleka i muftije mostarskog mr. Salema ef. Dedovića.

 – U subotu smo vas,  375. generaciju, trebali ispratiti na Svečanoj akademiji, ali Uzvišeni je drugačije odredio, a mi Njegovo određenje prihvatamo i zadovoljni smo. Bez obzira što je zadnji mjesec vašeg školovanja bio putem online nastave, želim da vam uputim čestitku na kraju školovanja u Karađoz-begovoj medresi – vama, vašim roditeljima, razrednicima, razrednim odgajateljima, te cijelom kolektivu Medrese. Život se sastoji od faza, a jedna od tih životnih faza je obrazovanje. Ovih dana završavate jednu fazu, a to je školovanje u Medresi i u narednim danima izabrat ćete i krenuti u novu etapu života. Kada god budete u situaciji da birate onda birajte ono sa čim će biti zadovoljan naš Gospodar i naš Poslanik, pa ćete i vi biti zadovoljni – napisao je, između ostalog, u svojoj čestitki direktor Karađoz-begove medrese.

Ohrabrujući maturante i maturantice da nastave uspješan i dostojanstven životni hod i nakon školovanja u Karađoz-begovoj medresi, profesor Tulek je poručio da vode računa o svojim postupcima, da uče i da se trude.

– Budite pokorni Stvoritelju, činite dobročinstvo svojim roditeljima i poštujte one koji su vas učili. Upućujem dovu Allahu, dž.š., da vam podari svako dobro i sreću u životu, da vas pomogne u nastavku školovanja, da vas pomogne da budete uspješni u budućim poslovima i zadacima, da vas pomogne da sačuvate svoj obraz i svoju čast, i da čuvate čast i ugled  Karađoz-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – kazao je on.

Muftija mostarski, koji je ujedno i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese, smatra da će iskustvo završetka nastave koju su okončali online, te kušnja epidemije, za maturantice i maturantie zasigurno biti dragocjeno i važno životno iskustvo, što će ih jačati u vjeri i dati vam snažne putokaze za daljnji put.

– Pred vama je život, jedna dionica obrazovanja je okončana, slijede one još zahtjevnije, nastavite putem nauke, marljivog rada, a uvijek po načelima vjere i morala. Tome ste učeni u Medresi, po tome će vas naš narod prepoznavati i to se od vas očekuje. Pred vama su otvaraju vrata brojnih fakultetā, otvara se, siguran sam, i nova perspektiva ovoj našoj zemlji i životu u njoj. Trebamo to svi prepoznati i dati doprinosa u njenom razvoju – poručio je muftija.

Čestitku je završio dovom riječima ohrabrenja, pozivajući učenike da “uvijek i na svakom mjestu budite svjesni i zahvalni prvo dragome Bogu, a onda roditeljima koji su vas uzdizali, brinuli za vas dok ste bili daleko od njih i bili žrtva za vas da se odškolujete, i naravno onima koji su vas učili lijepim i korisnim naukama, prenoseći na vas da dostojno čuvate emanet velikog vakifa Karađoz-bega.”.

(Meadin Mrndžić/Preporod.info)