Četiri Bugojanca učesnici obilježavanja 25. godišnjice Genocida u Srebrenici

Date:

Četiri Bugojanca ove će godine, tradicionalno, učestvovati na manifestaciji obilježavanja 25. godišnjice Genocida u Srebrenici.To su : Edhem Čehaja, kojemu je ovo dvanaesti put da učestvuje u ovoj manifestaciji, potom Senad Mešan, koji je također više godina sudionik Marša mira, te Almir Bečirović i Muhamed Basara, kojima će ovo biti prvi put da učestvuju upohodu do Potočara. 

Proteklih godina, Bugojanci su pješačili 350 kilometara do Nezuka gdje se formirala zajednička kolona od nekoliko hiljada učesnika i nastavljala put Memorijalnog centra Potočari, gdje su odavali počast i prisustvovali dženazi i komemoraciji žrtava Genocida.

Ove godine zbog globalne svjetske pandemije koronavirusa oni će se u Liplju kod Zvornika priključiti učesnicima ovogodišnjeg pohoda i pješačiti do MC Potočari. Polazak učesnika Marša mira je sutra, 8. jula u 9 sati sa Crnog vrha. 

-Izuzetna mi je čast što ove godine imam priliku da idem u Srebrenicu. Nažalost, zbog koronavirusa broj učesnika je ograničen. Bilo bi nas i više, ali i ovako smo zadovoljni da možemo dati svoj, bar mali doprionos obilježavanju srebreničkog Genocida – kaže Almir Bečirović.  

Ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja proučena je Fatiha i organizovan ispraćaj učesnika ovogodišnje manifestacije iz Bugojna.  

polozeno cvijece.jpg - Četiri Bugojanca učesnici obilježavanja 25. godišnjice Genocida u Srebrenici

Na ispraćaju su bili : predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida Đemka Dželilović, predsjednik udruženja RVI Bugojno Sabahudin Velić i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić. 

-U ime onih, koji su stradali u Potočarima i Srebrenici i drugim podrinjskim mjestima, te u ime porodica preživjelih, mi na ovaj način iskazujemo i saosjećanje i nosimo bol, koju su oni doživjeli i pretrpjeli. Hvala svima, koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog pohoda, a učesnicima želim sve najbolje na njihovom putu – poručila je Dželilović.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić uputio je zahvalnost učesnicima Marša mira, koji će na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljati Bugojno, te svima, koji su pomogli organizaciju odlaska delegacije Grada na ovu značajnu manifestaciju.

-Srebrenica je svih nas i nešto što se ne smije nikada zaboraviti. Želim sretan put našim Bugojancima, koji će na ovaj način pronijeti i poruku mira čitavom svijetu – poručio je načelnik Ajkunić. 

Azam Mandžić 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related