Četiri uvjeta za kandidatski status BiH za ulazak u EU

Date:

Napravljeno je mnogo važnih koraka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, dok se saradnja s NATO-m odvija u okvirima Programa reformi, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je na današnjoj sjednici oba doma odgovor na pitanje da li je BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u.

Predsjedavajući Tegeltija je istaknuo da je na svakom pojedincu procjena gdje je BiH i koliko je zemlja daleko ili blizu Evropskoj uniji danas u odnosu na situaciju kakva je bila prije izbora ovog saziva Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

– Koliko smo danas bliže također možemo sami presuđivati i imati svoje lične stavove. Optimizma je bilo kada je u pitanju evropski put i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i prije izbora ovog Vijeća ministara. Mjerilo kojim ćemo pokazati da li smo bliže ili dalje će biti kada BiH dobije kandidatski status – naveo je Tegeltija, prenosi Fena.

Podsjetio je da su evropski komesari zaduženi za proširenje tek krajem prošle godine počeli spominjati rokove kada BiH može i treba da dobije kandidatski status i tada su dati konkretni uvjeti koji se moraju ispuniti.

– To su tri zakona o javnim nabavkama, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i sukobu interesa. Krajem godine dodat je još jedan uvjet, a to je izborno zakonodavstvo – kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da će Evropska komisija biti spremna da, kada se ispune ta četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related