Christianu Schwarz-Schillingu priznanje ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’

Date:

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo Odluku da Christianu Schwarz-Schillingu dodijeli priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva”, čovjeku koji se od 1993. godine borio za očuvanje Bosne i Hercegovine i danas se bori za njenu cjelovitost i teritorijalni integritet.

Kako je navedeno, Schwrz-Schillin borio se za vojnu intervenciju i za aktivno učešće Njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i za ukidanje nepravednog embarga na naoružanje nametnutog BiH, organizirao je demonstracije, pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama, tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade. U ličnim kontaktima s vodećim svjetskim političarima u Evropi i u Americi širio je istinu o ratu u BiH.

Također je donesena i odluka o priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Husrefu Musemiću, koji je dugogodišnji sportski radnik, trener Fudbalskog kluba Sarajevo, postigao vrhunske rezultate posebno 2019. godine kada šampionsku titulu i kup BiH, te ulazi u historiju FK Sarajeva kao jedini trener koji je ujednoj sezoni osvojio duplu krunu.

Rečeno je kako je veza između Sarajeva i Musemića posebna. Čak pet puta se vraćao na klupu voljenog kluba. Prošlogodišnji uspjeh Musemića, samim tim je i uspjeh Grada Sarajeva, dodatna promocija sporta i fudbala u glavnom gradu BiH, te smatram da se ovakvi vrhunski rezultati trebaju poštovati i nagraditi.

Na sjednici je donesena i Odluka o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Branislavi Rakonjac koja je pionir kvantne medicine u Sarajevu i BiH. Prva se u našoj državi po čela baviti informoterapijom. Osnivač je i direktor Centra Tradicionalne i Alternativne medicine u našem gradu, te izdavač časopisa i autor knjiga koje popularišu brigu o zdravlju. Kvantna medicina je novi pravac holističke medicine koja se razvija u 21. vijeku, a koji integriše znanja i iskustva kvantne fizike, zapadne i istočne medicine kao i bioelektronike.

Vijećnici su danas donijeli i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i djelokrugu organa uprave Grada Sarajeva, kao i Odluku o usvajanju Regulacionog plana “Švrakino Selo – Aneks” s Prijedlogom Odluke o provođenju Regulacionog plana “Švrakino Selo – Aneks”.

Gradski vijećnici su donijeli i odluku o sufinansiranju kulturnih manifestacija koje su od značaja za grad Sarajevo- Sarajevska zima”, Sarajevske večeri muzike – SVEM.

K znanju su primljene informacije o stanju mostova u gradu Sarajevu s prijedlogom mjera i informacija o postupku prestanka Društva “EYOF 2019” d.o.o.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related