Cijene nafte porasle šestu sedmicu zaredom, na najviše nivoe od marta

0
22

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covid-19, privredna  situacija normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cijene nafte porasle su šest sedmice zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna.

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaklo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak vakcinisanja u SAD-u.

Poticajno na cijene utiču i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne privredne  mjere. Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih privrednih mjera biti usuglašen prije ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što će usporiti oporavak privrede od koronakrize.

Stoga su na kraju sedmice cijene nafte izgubile dio dobitaka od prethodnih dana.

(Preporod.info)