CIK BiH: Odziv birača na općim izborima u BiH do 15 sati je 35 posto

Odziv birača do 15 sati na općim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini je 35 posto, a predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović pozvao je sve registrirane birače da iskoriste ovo nedjeljno popodne i do 19 sati glasaju ako to ranije nisu učinili.

– Ukupan odziv birača do 15 sati je 1.164.261 ili 35 posto, što je zadovoljavajuće, moramo biti zadovoljni s tim. Različita izlaznost je po entitetima, ali ukupna izlaznost je 35 posto. Pozvao bih sve državljane Bosne i Hercegovine s biračkim pravom, koji to nisu učinili, da izađu i glasaju, lijep je dan i imamo još vremena do 19 sati da ovaj procent bude daleko veći – rekao je Arnautović.

On je saopštio da je jedan birač preminuo na biračkom mjestu u sarajevskom naselju Grbavica te je dodao da su nadležni privremeno zatvorili dva biračka mjesta u trajanju od dva sata. Na tim mjestima će glasanje biti produženo za period koji su bila zatvorena zbog tog smrtnog slučaja.

– Želim da se osvrnem i na neke medijske upite za Osnovne izborne jedinice Doboj i Zvornik. Prekid u radu biračkog mjesta 083B034 od 8.10 do 9.00 sati usljed svađe jednog posmatrača i člana biračkog odbora. Samo dva prigovora je primila Gradska izborna komisija Zvornik do 15.30 sati i prema našim saznanjima, u ovoj osnovnoj izbornoj jedinici nema vanrednih dešavanja – kazao je Arnautović.

Kada je riječ o dešavanjima u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj, Arnautović je kazao da CIK ima saznanja da je do konflkta između jednog od posmatrača i birača došlo nakon što se birač usprotivio slikanju redova od strane posmatrača. Dodao je da su članovi biračkih mjesta bili unutar objekta i da nisu vidjeli tok incidenta. Do 15.30 CIK-u BiH su prijavljena samo tri prigovora u toj jedinici i CIK nema saznanja o bilo kakvim vanrednim dešavanjima

CIK BiH ranije je saopćio da će najvjerovatnije donijeti odluku o odgađanju izbora na biračkom mjestu u Novom Gradu, u RS-u, zbog ozbiljnih kršenja Izbornog zakona.

Arnautović je kazao da o tom slučaju CIK nema novih informacija, a da su u slučaj uključeni policija i tužilaštvo.

CIK BiH je putem maila zaprimio 35 prijava o povredama na biračkim mjestima i one su dostavljene nadležnim općinskim, odnosno gradskim Izbornim komisijama. Evidentirane su i 23 prijave o kršenju predizborne šutnje.

– Želim naglasiti da rad izborne administracije, proces glasanja, brojanja glasova nadzire više od 60.000 akreditiranih posmatrača. Najveći broj, više od 50.000 su posmatrači političkih subjekata koje akreditiraju općinske i gradske izborne komisije u BiH. CIK je akreditirao 3.720 posmatrača iz 77 organizacija – kazao je Arnautović.

Arnautović je na kraju obraćanja javnosti još jednom pozvao građane Bosne i Hercegovine, koji to nisu učinili, da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju te je dodao da je to je najvažniji izlazak u godini.

Što se tiče sigurnosnih agencija, Arnautović je kazao da su one evidentirale 31 incidentni događaj, uključujući sedam remećenja javnog reda i mira i dva krivična djela.

Rukovodstvo CIK-a BiH najavilo je da će naredno obraćanje javnosti imati u 21 sat, kada se očekuje saopštenje o zatvaranju biračkih mjesta i ukupnoj izlaznosti na današnjim izborima.

(Preporod.info)