Čikago: Prikupljeno više od dva miliona dolara za novi islamski centar

Date:

Kada je hafiz mr. Muriz Mešić . jula 2016. godine iz mihraba mesdžida na Westernu najavio projekat izgradnje novog centra, samo bi najveći optimisiti vjerovali da će Bošnjaci u Čikagu do kraja 2019. godine prikupiti nevjerovatna dva miliona američkih dolara.

A upravo se tako dogodilo!

Priča o našem narodu u Čikagu i općenito u Americi počela je davno, još 1906 .godine, i ona je ispričana stotinu puta. No, danas se u Čikagu priča jedna nova priča, danas se u Čikagu gradi Islamski centar Ćamil ef. Avdić.

Mlada ekipa entuzijasta, znalaca i radnika koju predvode mladi i uspješni ljudi, advokat Amir Ovčina i direktor Faruk Daudbašić, postala su “glavna priča u gradu”.

Savjetodavno vijeće za izgradnju novog centra koje predvode ovi mladi ljudi proteklog je vikenda organizovalo donatorsku večer u ekskluzivnom restoranu Chateau Ritz, s ciljem da se prikupi potrebnih 150,000 USD, kako bi se ukupan iznos doniranih sredstava zaokružio na dva miliona.

Činjenica da su već blizu spomenutog iznosa je uspjeh sam za sebe, ali dva miliona dolara bi značilo i veću mogućnost izbora u traženju adekvatnog mjesta za novi centar. Mnogi američki džemati su sa daleko manjim iznosima riješili sve svoje potrebe, ali je Čikago jako skup grad i potrebna su puno veća sredstva.

Za uspjeh donatorske večere mnogi su zaslužni, od tehničke organizacije za što su bili zaduženi Semir Delić i Edis Bečić, do ostalih učesnika  i organizatora iz Savjetodavnog vijeća i Džematskog odbora. U realizaciji zabavnog dijela programa bili su uključeni i Eldin Huseinbegović, ženska grupa Bošnjakinja, Omladinska grupa Bosnian Youth of Chicago i Hor NUR, a program je vodila Dženita Višća-Hrnjić. Značajno je učešće i Nihada Kreče, Murisa Hubjera i Ibrahima Hadžića.

Prisutne je pozdravio novi generalni konzul BiH u Čikagu Elvir Resić, a osim njega, večeri su prisustvovali konzul Edin Šehić, dr. Hazim ef. Fazlić, imam džemata ICC Greater Chicago iz Northbrooga, Emil ef. Škrijelj, imam džemata IC Rumija, i Suad ef. Čaušević.

Nakon večere o aktivnostima Savjetodavnog vijeća u proteklom periodu prisutne su informirali advokat Sulejman Dizdarević i Edis Bečić, dok je advokat Amir Ovčina zatražio strpljenje i povjerenje u narednim godinama kako bi zacrtani projekat bio uspješno realiziran.

Donatorsku večeru je vodio hafiz Mešić, u svom prepoznatljivom stilu.

Nakon što su Redžep Nikezić i Senad Mujkić donirali po 10,000 USD, a porodica Salihović 20,000, jasno je bilo da će večera biti uspješna. Nizale su se donacije, ali i nakon što se stiglo do potrebnog iznosa od 150,000,  donacije su i dalje pristizale., d abi donacijom Razima i Time Ležić prikupljeni iznos zaokružen na nevjerovatnih 200,000 USD.

Na taj način, za nepune tri i po godine, ukupno je prikupljeno 2.050.000 USD.

Osim domaćina iz Čikaga, donatorskoj večeri prisustvovali su i gosti iz St. Louisa, Milwaukeeja i drugih obližnjih gradova.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related