Čikago: Svečano otvoren Islamski centar SABAH

Islamski centar SABAH ( Society of American Bosnians and Herzegovinians/Udruženje američkih Bosanaca i Hercegovaca) u Franklin Parku, predgrađu Čikaga, svečano je otvoren u subotu u prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika Islamske zajednice (IZ) u BiH, lokalnih općinskih dužnosnika i gostiju.

Zgrada Centra je kupljena 2016. godine, a u godinama nakon toga pristupilo se njegovom renoviranju obogaćivanju ponuđenih sadržaja, saopćila je IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Svečanosti otvaranja, između ostalih, prisustvovali su Ismail Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ i posebni izaslanik reisu-l-uleme na ovom događaju, muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam za Medžlis II u Sjevernoj Americi (Midwest) Muaz ef. Redžić, imam ovog centra Senad ef. Agić, državni funkcioneri iz Franklin Parka i Illinoisa, te predstavnici drugih vjerskih organizacija iz okruženja.

Imam Centra ef. Agić je ovom prilikom prisutne informirao o historijatu ovog džemata, kupovini prostorija i njihovom renoviranju, dok je muftija Ćeman istakao važnost Centra kao mjesto jedinstva, druženja i sticanja Božijeg zadovoljstva.

Proglašavajući centar SABAH imovinom i sastavnim dijelom IZ BiH, posebni izaslanik reisu-l-uleme ef. Smajlović je podsjetio na hidžru poslanika Muhameda a.s. i potrebu stalnog pokreta, postavljanja novih ciljeva i postizanja novih vrijednosti, uz promoviranje vrlina ljubavi, plemenitosti, dobročinstva i graditeljstva.

 

Nakon dove koju je proučio glavni imam ef. Redžić, ef. Smajlović i ef Agić su uručili pozlaćeni ključ za otvorenje džamije vakifima, bračnom paru Ermini i Anisi Arslanagić, Erminu i Anisi, kao priznanje za njihov nesebičan trud, pregalaštvo i finansijsku pomoć kojima su doprinijeli kupovini, uređenju i aktivnostima u Centru.

Nekoliko desetina vakifa presjeklo je svečanu vrpcu, a porodica Arslanagić je otključala vrata Centra SABAH, čime je on i službeno otvoren.

Tokom svečanosti, prisutnima se su obratili i gradonačelnik Franklin Parka Barrett Pedersen, kao i Gerri Kirby i Roger Smith, predstavnici Prezbiterijanske crkve, koji su istakli multikulturalnost i raznolikost američkog društva, ocijenvši IZ i Centar SABAH integralnim dijelom društvenog mozaika.

Izvršni direktor neprofitne organizacije za zaštitu građanskih prava muslimana “CAIR-Chicago“ Ahmed Rehab naglasio je ovom prilikom kako muslimani u Americi zaslužuju jednaka građanska prava kao i ostale grupe.

Na svečanosti su odata priznanja i uručene zahvalnice zaslužnim članovima zajednice koji su nesebičnim žrtvovanjem i finansijskom pomoću omogućili izgradnju i organizirali otvaranje Centra. Također, prisutnim je predstavljen i bogat kulturno-umjetnički program.

Dan ranije, u petak, klanjan je džuma namaz, gdje hutbu održao muftija Ćeman, a prisutnim se obratio i izaslanik reisu-l-uleme ef. Smajlović.

Između akšama i jacije proučen je i tradicionalni mevlud, u prisustvu nekoliko desetina vjernika.