Čikago u znaku 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Date:

U Čikagu se tradicionalno obilježava 11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a program obilježavanja ovog datuma iz godine u godinu biva sve bogatiji.

Šef Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) hfz. mr. Muriz-ef. Mešić, imam džemata Bosanski islamski kulturni centar u Čikagu, pojašnjava da će ove godine 11. juli u Čikagu biti obilježen na nekoliko načina.

– U sva tri naša džemata koja su u sastavu IZBSA, a to su džemati Bosanski islamski kulturni centar Čikago, džemat SABAH i Islamski kulturni centar Čikaga u Nortbruku, bit će proučeni Ja'sini pred duše žrtava genocida u Srebrenici – kazao je ef. Mešić.

Kada je riječ o kulturno-sportskim manifestacijama, i ove godine će biti organizovana memorijalna biciklijada u znak žrtava genocida u Srebrenici. Ovaj događaj organizuje novoosnovana Fondacija Ljiljani nade iz Čikaga.

– Naravno, svoju podršku ovim aktivnostima daju i svi naši džemati, a treba kazati da se prva biciklijada održala prošle godine uz zajedničku organizaciju Bosanskog islamskog kulturnog centra i Udruženja Srebreničana iz Čikaga, te da je ovo nastavak te ideje i takvih aktivnosti – naveo je Mešić, koji je i jedan od inicijatora projekta.

Dodao je da će, koliko mu je poznato, u centru Čikaga biti održana i protestna šetnja.

– Šetnju organizuje Udruženje Bošnjačkog bratstva preživjelih žrtava genocida, a centralni događaj će biti održan na Federal plaži, na kraju šetnje. Podršku ovim aktivnostimaposljednji puta dalo je i Udruženje Srebreničana – Čikago, s obzirom da nakon ove manifestacije zvanično prestaje sa radom. Njihovu, ali i misiju drugih udruženja sa područja Čikaga nastavlja humanitarna Fondacija Ljiljani nade ili Lilies of Hope koja okuplja mlade i obrazovane osobe, ne samo iz Srebrenice, već sa područja cijele Bosne i Hercegovine, a koji pretežno žive i djeluju u okolini Čikaga, odnosno u Sjevernoj Americi – naveo je za Preporod.info.

S druge strane, Ured za vjerske poslove pratit će aktivnosti koje se organizuju i dešavaju na teritoriji cijele Sjeverne Amerike.

– U najavi su mnogobrojne vjerske, ali i kulturno-sportske aktivnosti, s obzirom da su sve restrikcije u pogledu korona virusa u većini saveznih država na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i Kanade već ukinute ili se priprema njihovo ukidanje u narednim danima. U svakom slučaju, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa nevladinim organizacijama pokretač je mnogobrojnih aktivnosti na teritoriji Sjeverne Amerike – naglasio je naš sagovornik.

Za kraj, hafiz Mešić je poručio da se borba za istinu i pravdu nastavlja.Kako se može čuti iz usta mnogobrojnih preživjelih koji danas žive u Sjevernoj Americi.

– Nismo zaboravili, čekamo na izvinjenje od onih koji su genocid naredili, doprinijeli njegovom izvršenju ili ga počinili, i nećemo oprostiti u svoje ime sve dok se to ne desi. Svoju borbu za pravdu nastavljamo do Sudnjeg dana i neka znaju da nećemo odustati od jedinstvene, suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, kao države koja podjednako uvažava prava svih naroda i manjina koji u njoj žive. U tom pogledu, naša politička i pravna borba se nastavlja i neka mlađe generacije znaju da ne smiju izdati šehide i žrtve genocida, kako u Srebrenici tako širom Bosne i Hercegovine – zaključio je hafiz Muriz-ef. Mešić, šef Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i imam džemata Bosanski islamski kulturni centar u Čikagu.

unnamed (1).jpg - Čikago u znaku 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

(Rabija Arifović / Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related