Član Bundestaga Adis Ahmetović podržao Principe za izmjene Ustava BiH organizacija civilnog društva

Član Bundestaga i izvjestilac za Zapadni Balkan Adis Ahmetović susreo se danas sa predstavnicima Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća i Foruma parlamentaraca BiH 1990, kojom prilikom su mu prezentirane aktivnosti ovih civilnih organizacija.

Ahmetović se upoznao da usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH, koje su ove organizacije prezentirali domaćim i međunarodnim zvaničnicima, a koje je podržalo više od 62.000 građana BiH putem web aplkacije ww.izmjeneustava.com.

Ahmetović je izrazio punu podršku predočenim Principima i izrazio spremnost za nastavak saradnje sa građanima i ovim organizacijama civilnog društva iz BiH.

Podvukao je da stranka iz koje on dolazi, kao i njihovi partneri u Njemačkoj, čvrsto stoje na stanovištu da se u Bosni i Hercegovini moraju poštivati presude sudova UN, Evropskog suda za ljudska prava i sudova u BiH, jer vladavina prava i poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda jesu temeljni osnovi na kojima počiva svako demokratsko evropsko društvo.

Jasno je izrazio opredjeljenje da je BiH mjesto u Evropskoj uniji i da će pružiti svaku vrstu pomoći i podršku državnim institucijama i organizacijama civilnog društva dok god je to opredjeljenje većine građana u BiH.

Organizacije su Ahmetovića zamolile da Principe prezentira kolegama i partnerima u Bundestagu, pojašnjavajući da ove organizacije ne traže ništa drugo do poštivanje ljudskih prava i sloboda svih građana BiH i svih naroda i nacionalnih manjina na cijeloj teritoriji BiH, saopćeno je iz VKBI, prenosi Fena.

(Preporod.info)