Članovi Ilmijje posjetili bošnjačko selo Kalafat u Turskoj u kojem se govori bosanskim jezikom

U okviru studijsko-edukativnog putovanja članovi Udruženja ilmijje danas su na putu iz Čanakala prema Bursi posjetili općinu Biga i selo Kalafat, čiji su stanovnici potomci Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

U ovom selu imali su priliku razgovarati sa muhtarom, odnosno predsjednikom Mjesne zajednice Kalafat Hasanom Yavuzom, čiji su preci u Kalafat doselili iz Bosanske Krupe prije 150 godina.

Gospodin Hasan Yavuz je kazao da selo broji oko 200 domaćinstava, te da se stanovnici pretežno bave zemljoradnjom i stočarstvom.

Vezu sa svojim krvnim srodnicima u Bosni i Hercegovini održava još desetak porodica ovog bošnjačkog sela, kaže Hasan, te dodaje je specifičnost ovog sela to što se ovdje i nakon 150 godina govori bosanskim jezikom

– Ja sam turski jezik počeo učiti tek sa deset godina, do tada smo i u našim kućama i u našim mahalama pričali isključivo bosanskim jezikom – kaže Hasan.

Međutim, kako kaže, mladi danas sve manje koriste bosanski jezik. Ističe i da je sve manji broj onih koji bosanski aktivno govore, iako ga dobro razumiju.

Zbog toga je svim našim ljudima poručio da, gdje god živjeli, njeguju svoj identitet i svoj bosanski jezik, jer, iako su njegovi preci u Tursku došli prije 150 godina, Bosnu i Hercegovinu osjeća svojom domovinom i jedino kad je u svojoj Bosanskoj Krajini ne osjeća se muhadžirom.

Nakon kratkog razgovora sa Hasanom Yavuzom, vodiči puta na studijsko-edukativnom putovanju Udruženja ilmije uručili su gospodinu Yavuzu poklon, domaći med pčelarstva “Borić” koji proizvodi Edin-ef. Borić, te pozvali stanovnike sela Kalafat da budu gosti Udruženja i posjete Bosnu i Hercegovinu.

Poklon je uručen i Kerimu Sariu, čiji preci su iz džemata Golubovići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Velika Kladuša, u kojem je Edin-ef. Borić imam.

Također, i domaćini su uručili prigodne poklone za Udruženje ilmije.

Na samom kraju upriličena je i kratka posjeta spomeniku “Cvijet Srebrenice” koji se nalazi u gradu Biga, a koji su Bošnjaci ove općine podigli u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Članovi Udruženja ilmijje će sutra u Bursi klanjati džuma-namaz, te posjetiti znamenitosti ovog grada. Planirana je, također, i posjeta Istanbulu, a u Turskoj će boraviti do 25. augusta.

Rukovodstvo puta čine Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje i vođa puta Edin-ef. Spahić, u ime Glavnog odbora Udruženja ilmijje, te Vehid-ef. Arnaut, stručni vodič. 

(Nedžad Abdić/Preporod.info)