Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas putem videolinka sa v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philipom Reekerom.

Sastanak, kojemu su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara ambasadorica Maureen Cormack i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Matt Palmer, otvorio je zamjenik državnog sekretara SAD-a Stephen Biegun.  

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u provođenju bitnih reformskih procesa. U tom kontekstu razgovarano je o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila uslove za napredak ka euroatlantskim integracijama.

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su kazali da će institucije Bosne i Hercegovine nastaviti ispunjavati uslove za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Važna tema današnjeg susreta bila je i ekonomska saradnja dviju zemalja i u tom kontekstu najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji, kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Reeker je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka euroatlantskim integracijama.

Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba zadržati lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH.

Pohvalio je provedbu Sporazuma koji će rezultirati održavanjem izbora u Mostaru, te pozvao na daljnje djelovanje u vezi s reforom Izbornog zakona u BiH. Kazao je da su SAD pomogle BiH sa 3,7 miliona dolara u borbi protiv pandemije COVID-19, te najavio nastavak te vrste pomoći.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je neupitna opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, i da će ekonomske reforme, kao i borba protiv korupcije biti u fokusu djelovanja u narednom periodu. Na kraju sastanka članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za prijateljsku saradnju i podršku koju SAD pruža BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Preporod.info)