Članovi Udruženja ilmijje posjetili Šehidski kompleks u Čanakalama

Date:

Čanakale 7.jpg - Članovi Udruženja ilmijje posjetili Šehidski kompleks u Čanakalama

U okviru studijsko-edukativnog putovanja članovi Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) danas su posjetili Šehidski kompleks u Čanakalama u Turskoj i podsjetili se na jednu od najznačajnijih bitki u toku povijesti koja se dogodila 15. marta 1915. godine u Prvom svjetskom ratu.

Govoreći o važnosti ove bitke, Vehid-ef. Arnaut, koji je stručni vodič na ovom putovanju, kazao je da danas spominjanje Čanakala u turskom narodu budi posebne emocije.

– Važnost Čanakala za Tursku je jednako Srebrenici za Bošnjake – kazao je Arnaut.

Podsjetio je da su u bitki na Čanakalama učestvovale Engleska, Francuska i Ruska carevina s jedne i Osmansko carstvo s druge strane, te da je u njoj život izgubilo oko 250.000 vojnika.

Oko 20.000 Bošnjaka je učestvovalo u ovoj bitki, a poginulo ih je oko oko 5000.

Danas u Čanakalama postoje mezaristani osmanskih i grobovi savezničkih vojnika. Svake godine na ovom mjestu se obilježava sjećanje na ovu bitku, a u obilježavanju učestvuju i pobjednici i poraženi.

Nakon posjete Čanakalama, članovi Udruženja ilmijje zaputili su se prema Inegolu i Bursi gdje će sutra, u petak 19. augusta, klanjati džuma namaz i posjetiti znamenitosti ovih gradova. Planirana je, također, i posjeta istanbulu.

Članovi Udruženja ilmijje, njih 80, boravit će u Turskoj do 25. augusta. 

(Nedžad Abdić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related