Collina: Sudije moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji

Date:

Bivši vrhunski fudbalski sudija Italijan Pierluigi Collina izjavio je da arbitri moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji, jer je on u upotrebi samo u slučaju korekcije.

Collina je danas predsjednik Sudijske komisije Svjetske fudbalske federacije (FIFA), a za italijanske medije je pričao o primjeni novih tehnologija u fudbalu.

 – Glavni sudija mora odlučivati kao da tehnologija ne postoji. Cilj nam je da nam VAR ne treba, jer su odluke tačne i na tome radimo sa sudijama. Sudije znaju da postoji ‘osigurač’ koji bi mu mogao pomoći da ispravi grešku. Glavni sudija mora znati sve o igri, analizirajući videosnimke kako bi se upoznao sa taktikom i karakteristikama igrača. U moje vrijeme to je rađeno povremeno, a danas je to sastavni dio pripreme sudija za utakmice –  kazao je Collina.

Collina je u četvrtak napunio 60 godina, a u svijetu fudbala je upamćen kao jedan od najboljih arbitara svih vremena.

Tokom sudijske karijere čak sedam puta je bio proglašen za najboljeg sudiju Serije A, a 2011. godine je primljen u Kuću slavnih italijanskog fudbala. Između ostalog sudio je finale Olimpijskih igara 1996. godine, epsko finale Lige šampiona između Manchester Uniteda i Bayerna 1999. i finale Svjetskog prvenstva 2002. u kojem su se sastali Brazil i Njemačka.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related