COVID-19 u Velikoj Britaniji: Za 24 sata umrlo 393 oboljelih, iz vlade upozorili da najgore tek predstoji

Date:

U protekla 24 sata u Velikoj Britaniji od posljedica zaraze koronavirusom preminule su 393 oboljele osobe, čime je bilans umrlih povećan na 1.801 osobu, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorne britanske institucije saopćile su da je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom u Engleskoj umrlo 367, u Škotskoj 13, u Velsu sedam i u Sjevernoj Irskoj šest oboljelih osoba.

Tako je broj umrlih od bolesti COVID-19 u Velikoj Britaniji povećan na 1.801 osobu.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je i sam zaražen koronavirusom, danas je održao sastanak vlade putem videokonferencije.

Ministar zdravstva Matt Hancock, još jedan visoki zvaničnik Velike Britanije koji je zaražen koronavirusom, izjavio je za BBC da je izliječen.

On je saopćio da je vlada Velike Britanije besplatno produžila radne vize stranom osoblju koje radi u toj zemlji.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel kazala je da je riječ o 2.800 ljekara i medicinara kojima je viza isticala do oktobra ove godine, a produžena je automatski za dodatnu godinu.

Premijer Johnson poslao je pismo na sve prijavljene adrese u toj zemlji i u pismu upozorio da će negativni trendovi potrajati još neko vrijeme prije nego li krivulja nacionalne epidemiološke slike krene u pozitivnom smjeru.

Direktor Zavoda za zdravstvo Velike Britanije Stephen Powis izjavio je da bi dobar ishod bio ako broj umrlih u toj zemlji u konačnici bude manji od 20.000.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Kina i Wuhan su čini se uspješno riješili problem koronavirusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Evropa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related