Čovjek koji je osnovao TV Podrinje: Opstajemo uprkos teškoćama

„Postupi po naređenju – dželati u bijelom“ novi je dokumentarni film Avde Huseinovića, a rađen je u produkciji PodrinjeMedia odnosno TV Podrinje. Ovu medijsku kuću u Janji osnovao je Vahidin Mulamustafić, Bošnjak koji živi i radi na relaciji Janja – Beč.

– Film Avde Huseinovića je nešto na što smo posebno ponosni. Rad na takvim filmovima u kojima sarađujete s Avdom Huseinovićem, velikanom našeg vremena, nas čini velikim. Nije mala stvar da jedna ekipa od pet insana čuva zločine od zaborava, a pogotovo što Bošnjaci ne haju baš puno za knjigu. Čini mi se da je ekranizacija svih zločina jedina mogućnost da uđemo u sve domove i čuvamo od zaborava našu krvavu prošlost. Jer za film od dva sahata svako može odvojiti vrijeme – kaže za Preporod.info Mulamustafić.

Važnost medija u Podrinju

Mulamustafić je do početka agresije na našu zemlju radio i živio u Janji. Rodno mjesto napušta u januaru 1992. godine i odlazi u Njemačku. Zanimljivo je da su se mnogi Bošnjaci Janje čitavu jesen 1991. krili jer su ih proganjali kako bi ih vodili na ratište u Hrvatsku. U ljeto, 1994. godine Mulamustafić ostavlja ženu i kćerku u Njemačkoj i dobrovoljno dolazi da se bori u Teočaku. Nakon završetka rata se vraća u Njemačku, a od 2000. godine živi u Austriji u kojoj pokreće vlastiti biznis. Medijsku kuću PodrinjeMedia koja se nalazi u Janji osniva i pokreće 2019. godine.

– Volim izazove i volim pomjerati granice.TV Podrinje osnivam sa Senadom Hadžićem. S velikim elanom i srčano mi uspijevamo, pa evo i treću godinu zaredom opstajemo. Iako skromnih mogućnosti nedamo se. Ovdje želim reći, sa žaljenjem da nam evo već treću godinu rada još uvijek niko, s bilo kojeg nivoa vlasti, nije finansijski pomogao – govori Mulamustafić.

Kaže da je prevažno i nasušna potreba da Bošnjaci u Podrinju imaju svoj medij. Kada je u pitanju istočni bedem naše domovine, govori, nismo još uvijek ostvarili naše zacrtane ciljeve.

– Još uvijek nam nedostaje angažman novinara za Srebrenicu i Bratunac, kao i Vlasenicu s Rogaticom. Također u tehničkoj službi trebamo zaposliti još dvoje. Tek tada mogu reći da smo potpuni tim i da možemo odgovoriti svim zadacima i izazovima u našem Podrinju. Nažalost, nismo u finansijskoj mogućnosti. Još uvijek sam i isključivo uz pomoć nekoliko prijatelja finansiram ovaj projekat – ističe Mulamustafić.

Uloga dijaspore

Pored ovog projekta, Mulamustafić je pokrenuo i projekat proizvodnje plasteničke i stakleničke hrane te planira postati jedan od najvećih proizvođača ove hrane u našoj zemlji. On, kako u Beču tako i u rodnoj Janji slovi za velikog dobrotvora i nemali je broj društveno korisnih projekata koje je pomogao.

– A gdje drugo uložiti nego u rodni kraj.To rade i svi ostali i širom naše prelijepe domovine ima mnogo insana koji nisu zaboravili svoj rodni kraj. A Beč je samo usputna stanica u mom životu. Inšallah, planiram se uskoro i vratiti, iako i sadaživim i radim na relaciji Beč – Podrinje – kaže Mulamustafić.

Dotakao se i potencijala naše dijaspore te ističe da je on i više nego ogroman. To se pokazuje već godinama. Nažalost, briga o dijaspori nije na zavidnom nivou, a to pokazuje i pokušaj oporezivanja doznaka iz dijaspore kao i neangažiranost vlasti da se ljudi iz dijaspore ne odreknu bosanskohercegovčkog državljanstva.

– Mnogo toga se mora promijeniti u odnosima s našom dijasporom. Bez njih ne možemo ići naprijed – kaže Mulamustafić koji odaje dužno poštovanje svojim saradnicima na TV Podrinju Senadu Hadžiću, Elmedinu Bošnjaku, Muhamedu Bajroviću, Ajši Tuzlak i Šefki Mulamustafić kao i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju.

(Alem Dedić/Preporod.info)