Crna Gora i dalje bez koronavirusa, zbog lažnih vijesti prazne se trgovine

Prazne se police trgovina u Crnoj Gori, gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla preoduzeti protiv koronavirusa, iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

U želji da smiri napetost, ministar ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

“Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe”, saopštila je Sekulić.

I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Istovremeno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

Crna Gora je zasad jedina država u Evropi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i upravo iz tog razloga juče se društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajave zaraze.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović pozvao je građane da ne nasjedaju na takve dezinformacije, ističući da je rizik od pojave koronavirusa u Crnoj Gori i dalje visok i da će, ako se utvrdi, crnogorska javnost biti odmah obaviještena.

(Fena)