Crna Gora: Obilježja sandžačkih gradova na zgradi medrese

Date:

Opštinska obilježja Novog Pazara, Tutina i Sjenice večeras su istaknuta na zgradi medrese Mehmed Fatih u Crnoj Gori u znak podrške građanima Sandžaka oboljelim od korona virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu s reisom Rifatom Fejzićem, juče je nakon džuma-namaza organizovala sergiju za pomoć novopazarskoj Opštoj bolnici koja, kako se navodi, nosi najveći teret u borbi protiv pandemije COVID-19.

– Kao znak moralne podrške, solidanosti i empatije s narodom Sandžaka, večeras smo na fasadi medrese Mehmed Fatih prikazali opštinske zastave, Novoga Pazara, Tutina i Sjenice, dok će prikupljena sredstva biti uplaćena na žiro-račun Opšte bolnice Novi Pazar – navode u Islamskoj zajednici.

Kako se ističe, nevolja koja je snašla građane Sandžaka iziskuje pomoć, kako se navodi, makar ona bila i simbolična.

– Obzirom da ovaj virus ne bira mjesta i žrtve, naš angažman, iako simboličan, podsjeća nas na sentencu iz Kur'ana u kojoj Allah pohvalno govori o Ensarijama koji su pomogli svoju braću muhadžire: ‘I više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se učuvaju lakomosti, oni će, sigurno, uspjeti’ – navodi se.

Mešihat Islamske zajednice apelovao je da se, kako se navodi, po strani stave nesuglasice, razlike i oprečna mišljenja kao i da stremljenje ka opštem dobru i očuvanju zdravlja i života bude prioritetni cilj svih građana u Sandžaku, dijaspori i širom svijeta.

– Molimo Uzvišenog Allaha da od svih nas podigne bolest, iskušenja i belaje koje nismo u stanju podnijeti, a da preminule od ove zarazne bolesti uzdruži na Ahiretu s vjerovjesnicima, iskrenima, šehidima i dobrim ljudima, a divna li su oni družina.

Prenosi se od ibn Omera, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nepravdu i ne ostavlja ga u nevolji. Ko bude na usluzi svom bratu kada bude u potrebi, Allah će njemu pomoći kada bude potreban pomoći, ko bude otklonio brigu bratu, Allah će njemu otkloniti brigu od briga Sudnjeg dana, ko bude prekrio mahanu jednog muslimana, Allah će njemu prekriti mahane na Sudnjem danu”, kazali su iz Mešihata Islamske zajednice.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related