Crna Gora: Od sutra namazi u džamijama uz obavezne mjere zaštite

Date:

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najavio je da će se u toj zemlji od sutra vjerski obredi obavljati u džematu uz pridržavanje epidemioloških mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori je u petak odobrilo obavljanje vjerskih obreda uz ograničavanje broja vjernika unutar i ispred vjerskih objekata. Iz Mešihata su pozvali vjernike da se pridržavaju mjera i pokažu strpljenje do proglašenja kraja epidemije.

“U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u Crnoj Gori vjerski obredi ponovo će se obavljati u džematu, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i posebnog režima. Tokom namaza ograničava se broj vjernika koji se istovremeno mogu nalaziti u džamiji, tako da na deset kvadratnih metara površine može da se nalazi jedan vjernik, uz obavezu poštovanja međusobne fizičke distance od najmanje dva metra”, navodi se iz Islamske zajednice Crne Gore.

Pojašnjava se i da je, imajući u vidu površinu molitvenog prostora koji uključuje mahfile i sofe, broj vjernika u malim džamijama ograničen na 15 vjernika, srednjim na 25 vjernika, a u velikim džamijama i islamskim centrima taj broj može biti veći, zavisno od površine molitvenog prostora. Upozorava se i da u dvorištu džamije može klanjati najviše 20 vjernika uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

“Broj od najviše 20 vjernika na otvorenom prostoru je graničan iz razloga što bi prekoračenje bez obzira na veličinu dvorišta imalo tretman javnog okupljanja, koje je i dalje zabranjeno mjerama. Na ulazu u džamiju na vidnom mjestu neophodno je istaći obavještenje o maksimalnom broju vjernika koji mogu istovremeno prisustvovati namazu. Vjernici u džamiji nose zaštitne maske, dok imam koji predvodi namaz nije dužan nositi zaštitnu masku”, navodi se u odluci.

Iz Mešihata su naveli i da je na ulazu u džamiju neophodno obezbijediti korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku kao i prostirku za čišćenje obuće, ovlaženu dezificijensom. Vjernicima koji dolaze u džamiju nalaže se da abdest uzimaju kod kuće i da sa sobom ponesu sedžadu, te da se suzdrže od rukovanja i bliskih kontakata, kao i od okupljanja prije i nakon namaza. Zahtjeva se i da se zatvore abdesthane i toaleti kao i da se uklone tespihe, knjige i druge predmete koji bi mogli biti uzrok širih kontakata.

“Apelujmo na vjernike koji su bolesni, kao i na one sa najblažim simptomima prehlade da ne dolaze u džamije, već da namaz obavljaju u svojim kućama. Isto se preporučuje starim ljudima, hroničnim bolesnicima i maloljetnoj djeci. Preporučuje se imamima i hatibima da vrijeme trajanja namaza svedu na minimum, uzdržavajući se od prigodnih predavanja iz razloga umanjenja epidemiološkog rizika. Ova preporuka se posebno odnosi na džuma namaz”, ističu u Mešihatu.

Pojašnjava se i da će teravih-namaz u džamijama biti skraćen zbog mjere zabrane kretanja koja važi od 23 časa do pet sati narednog dana. Zbog toga će se, kako se ističe, teravih-namaz klanjati 12 rekata u džamiji, a ostalih osam rekata vjernici će klanjati u svojim kućama.

Navodi se i da ostaje na snazi ranija odluka Mešihata o privremenoj obustavi okupljanja i događaja vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući učenje mevluda, zajedničkih mukabela, iftara i predavanja.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related