Crna Gora zatvorila granicu s BiH, ulazak moguć samo uz negativan PCR test

Crna Gora zatvorila je u četvrtak granicu s Bosnom i Hercegovinom i ponovo uvela obvezno nošenje maski, nakon što su epidemiju u zemlji razbuktali navijači koji su se u Crnu Goru iz Srbije vraćali preko BiH.

– Nacionalno koordinacijsko tijelo donijelo je odluku da se BiH privremeno izuzme sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije. Od danas ulazak iz BiH je moguć uz negativan PCR test akreditiranog laboratorija – priopćila je crnogorska vlada.

Na taj se potez odlučila jer je većina od devet trenutno aktivnih slučajava koronavirusa “uvezena iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli u Crnu Goru preko BiH”. 

Radi se o crnogorskim navijačima koji su preko BiH putovali u Beograd na utakmicu između Crvene Zvezde i Partizana i istim se putem vratili u domovinu.

Ta se utakmica prošle sedmice igrala pred 25.000 gledalaca, u vrijeme kada se većina evropskih sportskih takmičenja održava bez publike ili uz ograničen broj gledalaca.  

Vlada u Podgorici je također zbog “dramatičnog povećanja broja inficiranih u više država regije i novoinficiranih u Crnoj Gori” vratila obavezu nošenja zaštitnih maski na svim javnim mjestima.

U Crnoj Gori je trenutno devetero oboljelih od Covida-19.

Ta zemlja je 42 dana uzastopno bila bez novinficiranih koronavirusom, a kraj epidemije na svojoj teritoriji proglasila je 2. juna, nakon što dva inkubacijska razdoblja nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze.

Dan ranije otvorila je granice za 130 zemalja u kojima je broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100.000 stanovnika.

(Fena)