Da li dva Izraelca učešćem u srpskoj komisiji za reviziju genocida dovode u pitanje Nirnberški proces?

Date:

Piše: Dr. Mustafa Cerić

Detalji Dodikove fantomske komisije, kojoj predsjedava Izraelac Rafael Israeli sa Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu nisu poznate. Poznata je, međutim, srpska propaganda, koja se najavljuje na Radio Televiziji Republike Srpske (RTRS), gdje je glavni lik Rafael Israeli, kao “specijalista za historiju radikalnog islamizma”.

No, kao što je Rathenau primijetio: “Nema specijalista, postoje samo lični interesi”.

Ne znamo koji su njegove lični interesi, ali znamo da Rafael Israeli svojim predsjedavanjem Dodikovom fantomskom komisijom za reviziju haškog procesa za ratne zločine dovodi u pitanje, ne samo taj proces, već i proces Nirberškog suda za ratni zločin genocida – Holokausta. Štoviše, Rafael Israeli svojom prosrpskom anti-muslimanskom retorikom ugrožava mir u našoj zemlji.

Znajući to, napisao sam pismo 15. maja, 2019. godine prof. Asheru Cohenu, predsjedniku Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu.

Drago mi je što danas mogu kazati da je reakcija na moje pismo bila očekivana, ne samo sa Hebrejskog univerziteta, već i od brojnih hebrejskih svjetskih organizacija koje sam upoznao sa sadržajem pisma.

Svi oni su suglasni da nema specijalista za omalovažavanje i poništavanje međunarodnih presuda, niti ima specijalista za negaciju utvrđenog i presuđenog Genocida nad Bošnjacima i Holokausta nad Jevrejima.  

Postoji samo lični i sebični interesi Gideona Griefa i Rafela Israla. Obojica su iz njima poznatih privatnih interesa pristali da ih srpska genocidna politika zloupotrijebi kako bi opravdala negaciju dokazanog i presuđenog Genocida u Srebrenici pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Čak su mi neki prijatelji postavljali pitanje da li bi hebrejski narod ušao u projekat formiranja komisije, koja bi imala za cilj da negira nirberške procese i presude o Holokaustu. Štoviše, neki su ostali šokirani na pomisao da bi neko mogao zloupotrijebiti bosanske žrtve genocida da se uključe u eventualni projekat osporavanja “Nirbeškog procesa” po uzoru na Gideona Griefa i Rafela Isralaelija.

Vjerujem da na to bosanske žrtve Genocida neće nikad pristati, kao što vjerujem da niko od hebrejskih žrtava Holokausta ne odobrava ovo što rade Gideon Grief i Rafela Israeli.

Siguran sam da to što rade Gideon Grief i Rafel Isralaeli u kolaboraciji sa srpskim negatorima Genocida nad Bošnjacima nije u interesu hebrejskog naroda, nije u duhu  rada i djelovanja Svjetskog jevrejskog kongresa, koji je svjestan uloge Sarajeva u spašavanju sefardskih Jevreja od španske inkvizicije 1492. godine. Zato je pokušaj da se srpska negacija genocida nad Bošnjacima pokrije dvojicom hebrejskih “specijalista” iz Jeruzalema unaprijed propala.   

To je srpskoj politici jasno poručio na međunarodnoj konferenciji: “Stop negaciji genocida i Holakausta” održanoj u Sarajevu 20. i 21. juna 2019. godine  Aguis Carmel, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove(IRMCT), kad je naglasio:

“Imajući sve to na umu, dozvolite mi da nedvosmisleno izjavim da se pridružujem Europskoj uniji, Vijeću za provedbu mira i drugim članovima međunarodne zajednice u osudi nedavnih akata Republike Srpske u nastojanju da poništi izvještaj iz 2004. godine o genocidu u Srebrenici i uspostavljanju dvije nove komisije, s ciljem prekrajanja historije tih tragičnih događaja davne 1995. godine. Imam poruku za lidere Republike Srpske, koji već dvije i po decenije aktivno pokušavaju iskriviti istinu genocida: Niste uspjeli, inače ne biste sada pojačavali napore. I dalje ćete propadati. Ne samo zato što je presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Mehanizma i najvišeg suda na svijetu, Međunarodnog suda pravde (ICJ), iznova utvrđeno da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid, ali i zato što će činjenice i dalje govoriti same za sebe. Priča ispričana dokazima nadživjet će svaki politički tren trenutka. Međunarodna zajednica vidjela je da Republika Srpska shvata da će postupci njihovih političara rezultirati izolacijom. Nadalje, oni će kočiti šanse Bosne i Hercegovine za pridruživanje Europskoj uniji i lišiti budućih generacija mogućnosti i prosperiteta koji bi to pružali. Imam još jednu poruku za ove političare: Ako ste na trenutak pomislili da će zatvaranje MKSJ-a dati novi zamah vašoj kampanji poricanja, loše ste procjenili. Kao predsjednik, mogu vam obećati da će Mehanizam i dalje pružati pravdu, štititi žrtve i osuđivati one koji bi potiskivali istinu“, upozorio je Aguis Carmel.

Na kraju svog uvodnog govora je poručio: “U našim naporima da izoliramo proricatelje ne smijemo ostaviti kamen na kamenu. Oni će i dalje lagati, ali s vremenom će se te laži našim naporima ništiti. Historija je na strani pravde. Zato  ćemo mi pobjediti”.

Danas objavljujem pismo koje sam napisao profesoru Asheru Cohenu, predsjedniku Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu, 19. maja 2019. godine, tražeći od njega da zaustavi člana svog univerziteta da ne bude na strani nepravde, da ne bude na strani poricatelja Genocida i Holokausta, da ne bude na pogrešnoj strani historije.

Siguran sam da je prof. Asher Cohen postupio na odgovarajući način zbog istine, pravde, mira i pomirenja. Ovo pismo je samo još jedan podsjetnik prof. Asheru Cohenu, kao i Jevrejskom svjetskom kongresu da smo zajedno u borbi protiv poricatelja Genocida i Holokausta.

Stoga, ne smijemo razočarati jedni druge! Ne smijemo izdati jedni druge, jer se razumijemo bolje od svih na svijetu zato što dijelimo jedinstveno iskustvo Genocida i Holokausta u Evropi. 

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related