Dan bijelih traka obilježen u Tuzli

Date:

Medžlis Islamske zajednice Tuzla je u nedjelju 31. maja 2020. godine u znak sjećanja na progon i ubistva Bošnjaka Prijedora i okoline obilježio Dan bijelih traka.

Dan bijelih traka je dan sjećanja kada su Prijedorčani i njihovi domovi obilježeni bijelim trakama i čaršafima, a potom ubijeni.

Na nekoliko lokacija i tuzlanskih džemata aktivisti Medžlisa Tuzla, Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih su dijelili bijele trake građanima Tuzle.

Bijele trake su danas nosili i imami, mujezini, kao i džematlije. Polaznici mekteba su u okviru online-mekteba govorili o temi sjećanja na ubijene Prijedorčane.

Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Već nekoliko godina Medžlis Tuzla u okviru svojih redovnih godišnjih aktivnosti poseban značaj pridaje aktivnostima koje za cilj imaju njegovanje kulture sjećanja, očuvanja i širenja istine o stradanjima i Genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima. Jedna od tih aktivnosti je i obilježavanje Dana bijelih traka.

(medzlistuzla.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related