Dan bijelih traka obilježen u Velikoj Britaniji

Date:

U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline i ove godine je obilježen Dan bijelih traka u Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

U vanrednim okolnostima pandemije COVID-19, BH UK Network je pozvao bh. građane u Velikoj Britaniji i drugim zemljama da im pošalju fotografije sa bijelim trakama oko nadlaktice.

Prikupljene su 102 fotografije, broj koji simbolično obilježava 102 djece ubijenih u Prijedoru.

Fotografije BH UK Networku su, između ostalih pristizale iz SAD-a, Kanade, Engleske, Škotske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Švicarske, Holandije, Australije, Danske, Njemačke i Slovenije.

BH UK Network se zahvalio svima onima koji su se odazvali te na taj način iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru 31. maja 1992. su izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice” glasio je poziv na radiju.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata naređeno je da se na takav način obilježi jedna etnička zajednica koja je sistemski odvođena u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm te ostale logore, koje je mali broj njih preživio.

Dan bijelih traka prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related