Dan nezavisnosti – Pripremljen bogat program za građane

Date:

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 28. februara i utorak 1. marta u Sarajevu će biti upriličen niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će biti obilježen jedan od najznačajnijih praznika BiH.

Programi obilježavanja 30 godina nezavisnosti BiH održavaju se pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a organizatori su Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri manifestacije su Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija, izvršni organizator je JU Bosanski kulturni centar KS, gdje je danas održana pres-konferencija, na kojoj su najavljeni programi.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić tom prilikom kazao je da je pripremljeni program pokazatelj koliko je za Vladu KS i ministarstvo na čijem je čelu 1. mart značajan.

– Ovo je datum koji ima historijski značaj, a 30 godina nakon toga imamo priliku da se okupimo u svečarskom tonu. U vremenu ispred nas, pogotovo kada su mlađi naraštaji u pitanju, moramo stalno ponavljati značaj države BiH, značajne datume, posebno spominjati ljude koji su ugradili svoje živote u državu, da bismo mi danas ovdje sjedili. Moramo ih spominjati svakodnevno, jer narodu koji nema kulturu sjećanja dese mu se stvari koje niko ne želi – kazao je ministar Avdić.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković naveo je da su u toj ustanovi osmislili raznovrsan program za 1. mart.

– Potrudili smo se da to bude umjetnički, kulturni proizvod i da nađemo vezu s praznikom, da pričamo, pogotovo mladima, zašto su ovakvi datumi važni – naveo je Duraković.

Dodao je da je ulaz na programe besplatan i da će biti održani uz pridržavanje propisanih trenutno važećih epidemioloških mjera.

Svečani program će započeti u ponedjeljak, 28. februara u 11 sati, u galeriji BKC-a dječijim programom koji nosi naziv “Priče sa dvora bosanskog”. Tom prigodom će mladi umjetnici iz Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” svirati djela poznatih kompozitora, a kroz bogatu historiju BiH posjetioce će voditi princeza i vitez s bosanskog dvora, glumica Vanja Matović i glumac Kemal Čebo.

Istoga dana u 19 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Referendum ‘92.” autorice Arijane Saračević-Helać. Publici će se predstaviti i dio ekipe koja je radila na ovom dokumentarnom filmu.

Nakon ekskluzivnog prikazivanje u BKC-u povodom Dana nezavisnosti BiH, filmski materijal će u vidu dokumentarne serije biti prikazan na Federalnoj televiziji 1. 2. i 3. marta.

Idući dan, 1. marta u 11 sati u sklopu filmske matineje u velikoj dvorani BKC-a bit će prikazan domaći igrani film Adisa Bakrača “Švedsko srce moje majke”.

Praznični muzički program na otvorenom bit će održan ispred gradske tržnice Markale u periodu od 13 do 22 sata. U 13 sati nastupit će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH. U 13.30 sati će nastupiti Superar, hor za djecu. U 14 sati, publici će se predstaviti Duo LaVa, a u 15 nastupa grupa Vremeplov. U 17.30 sati pred publikom će nastupiti Zlatan Karić & Cover Art bend. Od 20 do 22 sata publiku će zabavljati dobro poznata grupa Zoster.

U galeriji BKC-a 1. marta u 17 sati bit će održana Javna tribina pod nazivom “Šta nama znači Prvi mart?” U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina, Jasmin Duraković i drugi.

U 19 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana svečana projekcija domaćeg igranog filma “Švedsko srce moje majke”, a tom prilikom publici će se predstaviti dio glumačke i producentske ekipe koja je radila na ovom filmu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related