Dan planete: Obnovimo našu Zemlju

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila, a cilj mu je ukazati na problem i stanje u kojem se nalazi planeta na kojoj živimo, te uticati na svijest ljudi kada je u pitanju očuvanje planete Zemlje. Službeno se obilježava od 1992. godine, a 2009. Opća skupština UN-a je ovaj dan proglasila Danom planete Zemlje. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja je “Obnovimo našu Zemlju”.

Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva se bavi pitanjima zaštite životne sredine i volonterskim angažmanom na tom polju. Jedan od najznačajnijih projekata udruženja jeste ekološki pokret Let’s Do It koji je prvi put pokrenut u Estoniji 2009. godine, a u Bosni i Hercegovini je aktuelan od 2012. godine.

– Pored terenskih akcija čišćenja i sadnje, veliku pažnju posvećujemo i edukaciji o zaštiti životne sredine, te promociji ekoloških pitanja na društvenim mrežama. Ove godine Let’s Do It je povodom Dana planete Zemlje organizovao takmičenje pod nazivom „Očisti svoje drago mjesto“ fokusirano na pojedince gdje zainteresovani građani šalju fotografije stanja prije i poslije svoje mini akcije čišćenja – kaže za Preporod.info Nejra Šehić, glasnogovornica ovog projekta.

Podjednako veliku odgovornost za zaštitu naše planete, ističe Šehić, nosimo kao pojedinci i kao društvo u cjelini. Naša je moralna, etička, vjerska i, prije svega, ljudska dužnost da brinemo o našoj životnoj sredini i održavanju biodiverziteta. Krajnje je vrijeme da svojim postupcima pokušamo sačuvati ovu planetu i ustrajno radimo na obnovi onoga što smo kao čovječanstvo već zapostavili.

– S obzirom na to da Let’s Do It organizuje akcije čišćenja tokom cijele godine, sa najvećim fokusom na akcije čišćenja u septembru kada je i Svjetski dan čišćenja, imamo dosta iskustva sa terena i to, nažalost, jako negativnog. Onečišćenje se može pronaći u svim dijelovima ove zemlje, a najtužnije što su naša izletišta i prirodne ljepote prekriveni smećem. Mjesta koja imaju ogromni turistički potencijal gube na svojoj ljepoti zbog nekulture naših sugrađana koji za sobom ostavljaju plastične boce, kese i razno drugo smeće – govori Šehić.

Ona ističe da je dovoljno samo se prošetati po našem glavnom gradu i naići ćemo na jako ružne prizore na tramvajskim i autobuskim stajalištima.

U proteklom periodu u ovom udruženju su imali jako puno aktivnosti. U martu ove godine su, a obzirom na situaciju, organizovali dva online eko kviza za srednjoškolce. Sponzor ove aktivnosti bio je Eko život. U aprilu su kroz Eko izazov organizovali online eko takmičenje za osnovce, te ih nagradili vrijednim nagradama.

– Kada su u pitanju aktivnosti na terenu, 11. aprila smo kao Let’s Do It u saradnji sa EU info Centrom u BiH proveli akciju sadnje u deset bosanskohercegovačkih gradova i posadili preko 6000 novih sadnica. U Sarajevu smo sadili na brdu Grdonj i to sadnice bijelog bora, obzirom da se radilo o ekološkom pošumljavanju. Sve akcije su organizovane u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama – govori Šehić.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, ističe Šehić, tim projekta u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH i Američkom trgovinskom komorom AmCham odlučio je nagraditi sve vrijedne timove širom naše zemlje sadnicama odraslih stabala koje će biti zasađene na površinama koje oni uređuju. U narednih nekoliko dana 100 timova širom Bosne i Hercegovine organizirat će akcije sadnje drveća pod nazivom „100 timova, jedna misija“,  kojima će obogatiti biomasu svoje zajednice i ukrasiti raznim vrstama drveća svoje parkove, dvorišta škola, šetališta i izletišta.

– Mi kao udruženje svoj fokus i svoje nade stavljamo na edukaciju i postavljanje pozitivnog primjera. Upravo iz ovog razloga edukacijski tim Let’s Do It-a aktivno radi na educiranju svih starosnih skupina o različitim temama koje se tiču životne okoline, kao što je npr. značaj šuma, digitalni otpad, reciklaža i sl. – kaže Šehić.

Uloga mladih u akcijama očuvanja okoliša i obilježavanja ovakvih značajnih datuma je od izuzetnog značaja. Upravo su u Klubu mladih „Tignum“ Edukacijskog centra „Nahla“ iz Tuzle svjesni svoje uloge te daju svoj doprinos, učestvuju i kreiraju ekološke akcije u cilju sprečavanja onečišćenja planete Zemlje.

– Osviještenost mladih o ekološkim problemima, ali i svemu onome što može doprinijeti njihovom rješavanju sigurno će donijeti uspješne rezulate. Znanje koje mladi posjeduju, udruženo sa izuzetno kreativnim sposobnostima učinit će naš okoliš, a samim time i planetu Zemlju zdravijim, sigurnijim i čišćim mjestom za život – kaže za Preporod.info Mia Karamović, članica Nahlinog kluba mladih „Tignum“.

U dosadašnjem djelovanju, ističe Karamović, trudile smo se na nekoliko načina doprinijeti očuvanju naše planete. Jedan od načina jeste podizanje svijesti sugrađana i sugrađanki o važnosti očuvanja okoliša kroz društvene mreže, potom sudjelovanjem u akcijama sadnje drveća sa lokalnim organizacijama poput Let's Do It.

– Prošle godine smo završile i projekat „Eko kutak za eko trenutak“. U skopu ovog projekta smo reciklirajući stare gume i palete kreirale stolice i stolove koje smo postavile u blizini nekoliko tuzlanskih fakulteta. Na ovaj način željele smo obezbijediti još jedan ugodan prostor za boravak u prirodi, ali također i pokazati da se reciklirajući različite materijale, uz malo kreativnosti mogu uraditi veoma lijepe i korisne stvari – govori Karamović.

U narednom periodu Nahlin klub mladih „Tignum“ planira nastaviti sa aktivnostima kojima želi podići svijest sugrađana i sugrađanki o problemu neadekvatnog odlaganja otpada te važnosti reciklaže, naročito infektivnog otpada, kao što su zaštitne maske s kojim se susrećemo sve više zbog pandemije COVID – 19.

– Veliki broj maski, posebno onih za jednokratnu upotrebu, završi u neposrednoj okolini, na zelenim površinama ili na asfaltu. Želimo da ukažemo na štetne posljedice ovakvog postupanja, ali i na prednosti reciklaže, jer većina stanovništva nije upoznata sa mogućnošću recikliranja jednokratnih zaštitnih maski, te da se ona odvija i u kompanijama u Tuzlanskom kantonu. Također, planiramo educirati i naše najmlađe sugrađane i sugrađanke o iskoristivosti korištenih materijala te i kod njih razviti pozitivan stav prema pravilnom odlaganju otpada i reciklaži – kaže na kraju Karamović.

(Alem Dedić/Preporod.info)