Dan šehida: Šehidi su nadahnuće u borbi protiv zla i nasilja

Date:

U prisustvu velikog broja vjernika, članova porodica šehida, demobilisanih boraca Armije Republike BiH danas je i u Mostaru obilježen Dan šehida. Na centralnim mostarskim šehitlucima brojne su delegacije položile svijeće, a prigodnu dovu proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.  

-Ovaj dan obilježavamo dostojanstveno i u tišni. U našoj tradiciji u danima Bajrama je utemeljen zijaret mezarjima i učenje dova pred duše naših umrlih. Kroz ovu posjetu šehitlucima naglašavamo važnost vremena, uloge i poruke koja nas obavezuje. Dakle, pored primarne vjerske obaveze, imamo i obavezu koja ima društvenu refleksiju u savremenom kontekstu – kazao je muftija Dedović.

Uz zahvalnost Svevišenjm Stvoritelju na darovima života, domovine i moralnih vrijednosti, u proučenoj dovi šehidma mostarski muftija mr. Salem ef Dedović je naglasio ulogu i važnost žrtve koju su šehidi podnijeli u odbrani nezavisnosti Bosne i Hercegovine, naše kolektivne i pojedinačne časti i dostojanstva,  prava na život i vjeru.

 Na temelju ustaljene vjerske tradicije očuvanja kontinuiteta emaneta kojeg su preuzele nove generacije muftija ja ponovio molitve za spas od svake vrste zla, molitve za očuvanje istine i pravde kao vrhunskih univerzalnih ideala čovječanstva.

– Snaga vjere, odlučnosti morala, iskrenost kojim su bili obdareni bosanskohercegovački šehidi, u čiji pomen se organiziraju dani sjećanja, su nadahnuća za buduće generacije koje će nastaviti istrajavati u časnoj i patriotskoj borbi protiv zla, nepravdi i nasilja – jedna je od prepoznatljivih poruka sadržanih u proučenoj dovi.   

Na tom putu, sadržano je u dovi, od velike važnosti su putokazi jedinstva, nade, optimizma, dostojanstvenog odnosa prema svemu stvorenome, i drugim zajednicama i drugim narodima, i prirodnoj zavičajnosti i predanom odgoju i obrazovanju budućih generacija, uz iskreno i ničim uvjetovano oslanjanje na Svevišnjeg Gospodara svjetova.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related