Dan šehida: Učinimo sve za dobrobit i prosperitet Bosne i Hercegovine

 

Centralni program održan je na Mostarskim šehitlucima gdje su mostarski imami poklonili hatma dovu pred duše šehida Bosne i Hercegovine.  Nakon uvodnog govora glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Sulje ef. Cikotića okupljenim vjernicima obratio se mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.  Muftija je podsjetio na islamska načela o besmrtnosti šehida i njihovoj pribranosti kod Boga. „Važno je da se na ovim mjestima, prilikom posjete našim umrlim, podsjetimo naše vremešnosti i ograničenosti našeg postojanja na zemlji“, rekao je muftija, dodavši kako su šehidi i poginuli borci jak poticaj da se preživjeli borci, članovi porodica i cjelokupna bošnjačka zajednica  stalno raspituje i vodu brigu o stanju države Bosne i Hercegovine.

„Uzimajući u obzir žrtvu ovih velikih ljudi koju su položili u temelje ove zemlje moramo se pitati koliko držimo do sebe, do svog nacionalnog političkog i ljudskog, vjerničkog dostojanstva. Pozvani smo da to dostojanstvo čuvamo, gradimo, baštinimo, branimo, da to dostojanstvo ne uništavamo. To dostojanstvo ne smije biti potrošno. To dostojanstvo ne smije imati nikakvu ovodunjalučku cijenu“, kazao je muftija. Na kraju je još jednom pozvao sve prisutne da učine sve što je potrebno da se posloži mozaik političkog, nacionalnog zajedništva za dobrobit, za slobodu, mir i prosperitet jedine domovine Bosne i Hercegovine.    

 Nakon posjete Mostarskim šehitlucima vjernici su obišli šehidska mezarja u Karađoz-begovom haremu, na Balinovacu, Šoinovacu, Liska haremu, Šarića podharemu i šehidsku spomen-česmu u Donjoj Mahali.