Danas 25. zimski pohod “Grebak – put života”

Date:

Planinarski klub “Goražde – Maglić” organizator je tradicionalnog 25. zimskog pohoda “Grebak – put života” koji je počeo danas u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na ovaj način goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati sjećanje na patnje, herojstva ali i stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali I put smrti.

Učesnici pohoda rano jutros krenuli su sa centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kojima su uz polaganje cvijeća i učenje Fatihe odali dužnu počast, a vrletima Grepka I Kacelja kojima su tokom rata prošle hiljade stanovnika opkoljenog Goražda, danas će proći oko 50 učesnika.

Kako prenosi Fena, predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić napominje da klub već dvije i po decenije organizacijom pohoda u zimskim ali I ljetnim uvjetima, nastoji sačuvati sjećanje na period kada su putevima Grepka i Kacelja prošle hiljade stanovnika tog područja.

Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima, pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima i granatiranjima. 

– Odziv je i ove godine iznad očekivanja i, pored Goražda, imamo učesnike iz Sjenice, Mostara, Sarajeva, iako je bilo oko 100 prijava, neki su otkazali zbog lošeg vremena I najavljenih padavina.

Naše krajnje odredište je Ruda Glava gdje će večeras u planinarskom domu biti priređen I historijski čas uz izložbu autentičnih ratnih fotografija koje svjedoče o svim dešavanjima u tom periodu – kazao je Šovšić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related