Danas Hrvatska odlučuje: Predsjednik ili predsjednica zemlje

Date:

Hrvatski birači danas, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo birati ima 3. 860.000 hiljada birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Broj prethodno registriranih, vjerovatno ljudi koji odlaze na zimovanje u inostranstvo, porastao je za oko tri hiljade, privremeno upisanih, dakle onih koji unutar Hrvatske mijenjaju mjesto za glasanje je oko 4.000 više itd. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske pozvalo ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inostranstvu, odnosno u 47 država, 124,  od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14.000, SDP-ovih je gotovo 9.0000, HSS-ovih 344 itd.

I u provedbi izbora učestvovat će veliki broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborne komisije, njih oko 45.000.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20.00 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu. 

Hrvatski predsjednik ili predsjednica biće izabrani u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra, niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasali U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih će danas biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasali.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related