Danas isplata aprilskih penzija | Preporod.info

Date:

Isplata penzija za mjesec april u Federaciji BiH počinje danas. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjem nivou, što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja korona virusa prilikom isplate penzija sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio, saopšteno je iz Zavoda.

Pošto je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definisano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažuju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom periodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera.

Iz Zavoda pozivaju penzionere starije od 65 godina da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Takođe, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodica ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davaoc punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute je obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzije opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati pokazati vlastitu kao i ličnu kartu davaoca punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili datu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zloupotrebe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obveza podizanja penzionih čekova.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related