Danas isplata penzija, a u augustu i jednokratna pomoć od 120 KM

Date:

Na račune 425.256 penzionera u Federaciji BiH danas je Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) uplatio 195 miliona KM, tako da od jutros penzioneri idu u banke po svoj novac.  

Najniža penzija u Federaciji BiH je 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM. 

Penzioneri se, ipak, raduju augustu, za kada je najavljeno da će im biti uplaćena jednokratna pomoć. Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine Redžo Mehić potvrdio je za medije da će 5. augusta penzionerima biti uplaćeno po 120 KM jednokratne pomoći.

Podsjetimo, prethodno je održan sastanak predstavnika Saveza i Vlade Federacije BiH na kojem su oni obrazložili svoje najskromnije zahtjeve za pomoć penzionerima, te je donesena odluka o jednokratnoj pomoći ovoj populaciji.

Mehić je naveo da su zbog ekonomskih kretanja i ukupne situacije penzioneri uskraćeni za redovno usklađivanje penzija, koje se trebalo desiti u aprilu, i to jer su oba faktora na osnovu kojih se vrši usklađivanje negativna – rast BDP-a i rast troškova života.  Istakao je da im je Vlada ponudila podršku za prevazilaženje teškog materijalnog statusa penzionera u vidu jednokratne pomoći. 

– Našlo se rješenje kojim je Vlada Federacije BiH penzionerima umjesto redovnog usklađivanja dodijelila jednokratnu novčanu pomoć, svima osim onih koji primaju maksimalnu penziju. Pomoći će se tako najugroženijim penzionerima, odnosno onima koji primaju do najniže penzije, najnižu i onima do zagarantovane, tačnije onima koji primaju do 478,92 KM. Dakle, svi penzioneri koji primaju do ovog iznosa dobit će 120 maraka uz julsku penziju pri isplati 5. augusta – izjavio je Mehić.  

Penzioner Mujo Šabanović pohvalio je potez Vlade FBiH i Saveza. 

– Nismo dobili povećanje penzija koje je predviđeno zakonom, ali barem su ovim potezom dodjele jednokratne pomoći nadležni pokazali da brinu o nama. Radujem se idućem mjesecu. Od toga ću unuku kupiti biciklo – kaže Šabanović.  

Inače, Zakonom predviđeno je da u aprilu svake godine penzije budu povećane za 2,5 do 3,5 posto. Korona je uticala na BDP i rast troškova života, tako da ove godine do povećanja nije došlo. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related