Danas počela nova mektebska godina

Date:

Nova mektebska godina u svim džematima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu, počinje danas, 24. muharrema 1442. hidžretske godine.

Ove godine mektebska pouka će se u skladu sa odlukama, uputstvima, naredbama, smjernicama i preporukama Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih/entitetskih/kantonalnih organa, a u vezi sa infekcijom SARS-COV-2 virusom, odvijati u mektebskim učionicama uz fizičko prisustvo polaznika. 

Odluku o početku nove mektebske pouke da krene 12. septembra donio je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– U cilju priprema za početak mektebske godine Uprava za vjerske poslove Rijaseta je pripremila i dostavila muftijstvima Uputstvo o organizaciji mektebske pouke u 2020/21. godini. Ovim uputstvom uređuje se organizacija i realizacija mektebske pouke u mektebima Islamske zajednice u BiH. Svrha Uputstva je optimalna organizacija i realizacija mektebske pouke i prevencija infekcije SARS-COV-2 virusa. Nadležni organi IZ su obavezni pripremiti uvjete za realizaciju mektebske pouke i boravak polaznika u mektebu u skladu sa aktuelnim epidemiološkim stanjem i preporukama nadležnih organa – pojasnio je dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Navodi da će nadležni organi Islamske zajednice pratiti epidemiološku situaciju i shodno stanju na terenu i uputstvima nadležnih donositi smjernice za izvođenje mektebske pouke.

Da je veliki interes roditelja da upišu svoju djecu u mektebe pokazuje podatak Uprave za vjerske poslove IZ u BiH, u kojem se navodi da je u mekteb 2018/2019. godine upisano 83.230 polaznika, dok je broj redovnih polaznika bio 64.166.

Kazivajući centralnu hutbu Rijaseta o mektebu i mektebskoj pouci, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u petak 4. septembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu istaknuo da je u našoj muslimanskoj tradiciji mekteb uvijek predstavljao čistu radost, znak nečega uzvišenog, posvećeni prostor znanja i plemenitosti, znak za napredak, novo rađanje čovjeka i novi početak. 

Dodao je i da su se temelji naše vjere i našeg muslimanskog bića gradili, glačali i čuvali u mektebima i medresama, bolje od bilo kojeg drugog mjesta i staništa, te da su u njima stasavale (i danas stasavaju) generacije tihih i smjernih muslimana, hrabrih čuvara i prenosilaca suštine naše vjere i našeg muslimanskog i narodnog bića. 

– Medrese i mektebi su simboli naše muslimanske pismenosti, odgoja i obrazovanja u kojima se uči o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji. Mekteb je najznačajnija i najmasovnija odgojna ustanova naših muslimana – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da Islamska zajednica danas ima više hiljada mekteba diljem svijeta, koje pohađaju naša djeca, a u kojima uče o vrijednostima vjere i morala, nauke i znanja, časti i poštenja, marljivosti i rada, uče o bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg pogleda na život. 

– Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece i učvršćivanja identiteta kod mladih ljudi – poručio je reis Kavazović.

Inače, Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH je tokom augusta i septembra ove godine organizirala je manifestaciju “Dani mekteba”, u okviru koje su predstavljeni novi ilmihali za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke, te organizoavana izložba o mektebu. 

Također su održani i stručni seminari po muftijstvima, tokom kojih su učesnici imali priliku da razmijene iskustva u radu sa djecom i roditeljima, te budu informirani o načinu organizovanja nove mektebske godine.

Povodom početka nove mektebske godine čestitkama koje su muallimima i muallimama uputile muftije i rukovodioci organa i institucija Islamske zajednice pridružuje se i Redakcija portala Preporod.info.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related