Danas počinje 59. pjesnička manifestacija “Sarajevski dani poezije”

Date:

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine i ove godine je odlučilo da nastavi sa tradicionalnom 59. pjesničkom manifestacijom “Sarajevski dani poezije” te će ona biti otvorena danas i trajat će do 19. decembra. 

Predsjednik Organizacionog odbora Nazif Hasanbegović kazao je na pres konferenciji da će jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u BiH ove godine ponuditi raznolike programe, te da će se u uslovima pandemije i covida najviše koristiti društve mreže.

– Sve porograme ljubitelji lijepe riječi će moći pratiti online putem zoom aplikacije, a konekcija se može pronaći na web i facebook stranici Društva pisaca. Mnogi naši pjesnici će moći pristupiti sa bilo kojeg mjesta, iz svoih domova iz BiH i širom svijeta. Imat ćemo sve one ljubitelji lijepe riječi koji će također imati priliku da čuju stihove najeminentijih pjesnika iz BiH i regije – izjavio je Hasanbegović, prenosi Fena.

Predsjednik Programskog savejata Mile Stojić najavio je da će i ove godine biti uručena tradicionalna nagrada Društva pisaca “Bosanski stećak”, koji se dodjeljuje dva desetljeća, a do sada su ga dobili neki od najeminentnijih svjetskih i domaćih pjesnika – Taduš Ruževič, Abdulah Sidran, Čarls Simić, Mirjana Stefanović i drugi.

– Predsjedništvo Društva pisaca je ove godine odlučilo da ta nagrada pripadne Biseri Alikadić, jednoj od najzanačnijih pojava poslijeratne bosanskohercegovačke književnosti – kazao je Stojić.

Ngarada će biti uručena u subotu, 19. decembra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Također je istakao da je svake godine jedna država gost “Sarajevskih dana poezije”, a ove godine će se na toj manifestaciji predstaviti autori svih generacija koji dolaze iz Crne Gore.

Iz Crne Gore je i dobitnik nagrade “Bosanski stećak”, pjesnik, romanopisac i esejist Milorad Mijo Popović.

Predsjednik Društva pisaca Hadžem Hajdarević najavio je zanimljive programe. 

– Pored dodjele “Bosanskog stećka”, najvažniji momenat na Sarajevskim danima poezije je sjećanje na velikog bosanskog pjesnika Skendera Kulenovića. Njegove sihove čitat će pisci, a zatim ove godine obilježavamo 100 godina od rođenja  velikog pjesnika njemačkoj jezika Paula Celana, u saradnji s Austijskom ambasadom. Također, biće obilježena i ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost američke pjesnikinje Louise Glück – kazao je on.

Izrazio je nastojanje da manifestacija u svim programskim sadržajima ostane na nivoima iz prethodnih godina, te nadu da će se sljedeći Sarajevski dani poezije dočakati u normalnijim okolnostima.  

I prije zvaničnog otvaranja programa “Sarajevski dani poezije”, manifestacija će već od danas ponuditi raznovrstan program.

Tako će na Latinskoj ćupriji biti održan program “Poetsko mapiranje grada”, dok će u galeriji Collegium Artisticum biti otvorena izložba “Izbor – Druga priča”.

Na programu Dana poezije sutra su posjete pjesnika sarajevskim srednjim školama, program “Kratki rezovi” koji će biti održan u Klubu 1, te predstavljanje mladih pjesnika u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related