Danas se obilježava Dan Arhiva BiH i arhivske službe

Dvanaesti decembar se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan Arhiva Bosne i Hercegovine i arhivske službe u Bosni i Hercegovini, iz razloga što je 12. decembra 1947. godine, rješenjem Vlade NR Bosne i Hercegovine osnovan Arhiv BiH – prva moderna arhivska ustanova u BiH.

Time je ujedno započet proces osnivanja i ostalih arhivskih ustanova u BiH i udaren temelj arhivskoj djelatnosti u savremenom smislu značenja toga pojma.

Kako su Feni kazali iz Historijskog arhiva Sarajevo, ove godine, nažalost, zbog pandemije koronavirusa i poštivanja epidemioloških mjera, nisu spremili nikakve aktivnosti povodom obilježavanja ovog datuma, kao što je to bio slučaj do sada.

Povodom Dana arhiva i arhivske službe, Historijski arhiv Sarajevo uputio je čestitku kolegama, arhivskim radnicima u Bosni i Hercegovini. 

– Dvanaestog decembra 1947. godine donesena je ‘”Uredba o Državnom arhivu Narodne Republike Bosne i Hercegovine’ – prvi moderni arhivski zakonski propis u zemlji, kojim je osnovana i prva arhivska ustanova u Bosni i Hercegovini: Državni arhiv Narodne Republike Bosne i Hercegovine (današnji Arhiv Bosne i Hercegovine). Osnovan je kao samostalna ustanova Predsjedništva Vlade NR BiH, sa sjedištem u Sarajevu, čime je označen početak organizovanog uređenja arhivske djelatnosti u BiH. Ovaj datum se ujedno obilježava kao Dan arhivske službe u BiH – navedeno je u čestitki Historijskog arhiva Sarajevo.

(Preporod.info)