Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Date:

Žene širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena obilježen je 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih historijskih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Stav uleme

Na pitanje o stavu uleme o obilježavanju osmog marta, na internet stranici islamskazajednica.ba muftija dr. Enes Ljevaković navodi da to nije islamski blagdan ali da može biti koristan.

– Osmi mart ne spada u islamske blagdane, pa ga muslimani i ne obilježavaju kao svoj poseban praznik. Međutim, kao društvena manifestacija kojom se iskazuje neki vid borbe za prava žena može biti društveno koristan impuls na tom planu. Nažalost, ovaj datum je u dobroj mjeri ideološki obojen i ponekad se koristi u svrhu stigmatizacije i diskreditacije vrijednosti koje promovira vjera, posebno islam – navodi Ljevaković.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prva faza ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tokom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku poklanja cvijeće.

Preporod.info/Agencije

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related