Dani KS – Nizozemska predstava o genocidu u Srebrenici ‘Opasna imena’ prvi put gostuje u Bosni i Herecegovini

Ovogodišnje, 27. izdanje Modula Memorije zatvorit će dramska predstava “Opasna imena” reditelja Boya Jonkergouwa. Publika će predstavu imati priliku pogledati u ponedjeljak, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19.30 sati, u okviru programa “Dani Kantona Sarajevo”. 

Riječ je o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana.   

Njenog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon UN-a, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice.   

Mustafić je uspjela da na Univerzitetu u Nizozemskoj, na kojem radi kao profesorica, uvede predmet Srebrenica-genocid.   

Pored Alme, na sceni je i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga, odvojio je muškarce od žena, prije masovne deportacije. Raymond na sceni otkriva ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute.   

Ulaz za sve posjetitelje je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS. 

(Preporod.info)