Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah: Održano prvo predavanje o Muhammedu, a.s.

Date:

Sinoć je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano prvo predavanje o Muhammedu, a.s., u sklopu ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020.

Predavanje je održao doc. dr. Senad Ćeman, a moderator predavanja bio je mr. Muhamed Velić.

Dr. Senad Ćeman, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, govorio je na temu Muhammed alejhisselam: prenosilac i tumač Božije riječi.

Dr. Senad Ćeman naglasio je da je Božijom voljom, Muhammed, a.s., odabran za posljednjeg vjesnika Božije riječi ljudima.

-Njegov životni put bio je besprijekoran. Svi koji su ga poznavali – cijenili su ga i poštovali. Svi koji su povjerovali u ono čemu je pozivao – voljeli su ga i slijedili. Oni koji mu nisu povjerovali – vrijeđali su ga, imecima i životima se boreći protiv njega i vjere. Niko od njih, bez obzira na sve, nije izjavio da je Poslanik, a.s., ikada bio neiskren, nepošten ili nekorektan. Niti da se sakrio od ljudi i sklonio od njihovih zahtjeva- kazao je Ćeman.

Dodao je kako je Muhammed, a.s., pošteno živio i sarađivao sa muslimanima, politeistima, jevrejima i kršćanima.

-Za svakoga je imao vremena i lijepu riječ bez obzira na to da li se nalazio u stanju oskudice ili izobilja, slabosti ili snage, djolovanja u zavičaju ili prognanstvu. Privatni život nije skrivao od očiju javnosti. Naprotiv, članovima porodice i ashabima ostavio je u amanet da vjerno prenesu sve što su vidjeli ili čuli od njega. Takvog čovjeka vrijedi upoznati, o njemu kazivati i na njega se ugledati- kazao je između ostalog dr. Ćeman.

Predavanje je bilo dostupno uživo na RTV BIR i FaceBook stranice www.sarajevskimedzlis.ba.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related