Dani otvorenih vrata džamija i 30 godina ujedinjenja Njemačke

Manifestacija “Dani otvorenih vrata džamija” održava se više od dvadeset godina na Dan ujedinjenja Njemačke. Ove godine se obilježava i 30. godišnjica ponovnog njemačkog ujedinjenja.

Povodom ovog dana u džamijama se organizuju izložbe, prezentacije i diskusije za sve posjetitelje, svih dobi i uzrasta, koji bivaju u prilici da se informišu o islamu, džamijama, njihovom značenju i funkciji.

Velika je to i dobra prilika za ostvarivanje susreta, razmjene i upoznavanja drugog i drugačijeg, te prilika da se upozna više o islamu i drugim religijama, uz zajedničke poruke ljubavi i međusobne saradnje.

Iako u posebnim uvjetima, uz poštivanje sigurnosnih mjera, sa obaveznim razmakom i maskama na licu, džamija u gradu Penzberg u njemačkoj pokrajini Bavarske regije, sa imamom hafizom dr. Benjaminom ef. Idrizom na čelu, i ove godine je otvorila svoja vrata za mnogobrojne posjetitelje.

Poseban gost džamije u Penzbergu bio je dr. Anton Losinger, biskupski vikar za bioetiku i socijalnu politiku u biskupiji Augsburg.

Bio je to zanimljiv susret u prijateljskoj atmosferi uz međusobno poštovanje i uvažavanje. Iz razgovora se dala primijetiti međusobna težnja i zalaganje ka zajedničkim moralnim vrijednostima i etičkim odgovornostima dvaju religija.

Na ovaj dan i 30. godišnjicu njemačkog jedinstva iz džamije u Penzbergu je poslana jaka poruka zalaganja za mir i slobodu u Njemačkoj, ali i cijelom svijetu. Današnji susreti su bili upravo pod ovim motom.

Organizatori “Dana otvorenih vrata džamija” u Penzbergu se zahvaljuju posjetiocima, ali i omladini džemata koja se posebno angažovala u dočeku gostiju, obilasku džamije sa njima, i na taj način pokazala otvorenost, angažman i spremnost za preuzimanje odgovornosti kao buduće generacije.

(B. I. /Preporod.info)