Delegacija Islamske zajednice učestvovala na 32. međunarodnoj konferenciji Ministarstva vakufa u Kairu

Date:

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koju su činili Razim Čolić, direktor Uprave Rijaseta IZ i Nedžad Grabus, muftija sarajevski učestvovala je od 12-13. 02. 2022. na 32. konferenciji u organizaciji Ministarstva vakufa i Visokog vijeća za islamska pitanja Arapske Republike Egipat o temi »Odgovorni državljanski odnos (državljanski patriotizam) u ostvarivanju sigurnosti u društvu i svijetu«.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici muslimanskih institucija i kršćanskih crkava iz više od četrdeset država. Delegacija se susrela s ministrom vakufa dr. Muhammedom Muhtarom Džuma Mebrukom, glavnim muftijom Ševki Allamom, zamjenikom Šejh al-Azhara prof. Muhammedom Al-Duwajnijem i drugim visokim zvaničnicima i vođama delegacija.

Istraživači, profesori, muftije, novinari i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija raspravljali su o važnosti sigurnosti u društvu i svijetu i odgovornom državljanskom pristupu u društvenim odnosima. Sagledavana je važnost islamskog razumijevanja svijeta i odgovornost u tumačenju islama.

Muftija Grabus na konferenciji je govorio o temi »Zajedničke vrijednosti u odgovornom djelovanju u društvu«. Posebno je naglasio važnost tumačenja islama i razvoj društvenih procesa u Egiptu i drugim zemljama s muslimanskom većinom koje imaju implikacije na razumijevanje islama i u našoj domovini.

Muftija je prenio selame i zahvalnost reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića Ministru vakufa Arapske Republike Egipat na kontinuiranoj i plodnoj saradnji sa IZ u BiH. Konferencija je potvrdila važnost međusobne saradnje i razmjene mišljenja o važnim pitanjima s kojima se susreću muslimanska društva širom svijeta.

Na kraju konferencije usvojena je »Kairska povelja« i »Kairska deklaracija« u kojima se poziva na odgovorno djelovanje, ljubav prema domovini, poštivanje pravde i pravednosti i suprotstavljanje svim oblicima mržnje, ekstremizma, nasilja u društvu i svijetu.

Zahvaljujemo se Ambasadi Arapske Republike Egipat na srdačnoj pomoći u realizaciji sudjelovanja delegacije IZ na 32. konferenciji Ministarstva vakufa.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related